Qin Shi Huangdi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ćin Ši Huangdi)
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Qin Shi Huangdi

Qin Shi Huangdi (kineski: 秦始皇; pinyin: Qín Shǐ Huáng, Wade-Giles: Ch'in Shih-huang; čita se Ćin Ši Huangdi); oko 259. pr. Kr.210. pr. Kr.), kineski car iz dinastije Qin (Ch'in, današnji naziv za Kinu), koji je 221. pr. Kr. ujedinio pod svojom vlašću cijelu današnju Kinu i time postao prvi car koji je zavladao cijelom današnjom Kinom. Vladao je kao car 221. pr. Kr.210. pr. Kr.

Huangdi je postao vladar Države Qin 246. pr. Kr., u vrijeme kada su Kinom vladali sedam dinastija koje su međusobno ratovale i borile se za prevlast (Doba zaraćenih država). To su bile:

Kada je Huangdi došao na prijestolje, država Qin je već bila daleko najmoćnija u Kini i bilo je za očekivati da će pod svojom vlašću ujediniti cijelu Kinu. Kada je postao vladar cijele Kine, uzeo je naziv Prvi (Shi) Car (Huangdi) (dinastije) Qin (Qin).

U svom vladanju Huangdi se oslanjao na svoje bliske suradnike: Zhao Gao, Li Si, Lu Pu Wei i generala Meng Tian. Vladao je apsolutistički, i nadzirao svaki aspekt života u velikom carstvu. U vrijeme njegove vladavine uvedene su jedinstvene mjerne jedinice u cijelom carstvu, pojednostavilo se pismo zbog različitosti u raznim dijelovima carstva. 214. pr. Kr. započeli su veliki radovi na zaštiti od upada neprijateljskih plemena (Huni). Ta gradnja je s vremenom prerasla u kineski zid. U cijeloj Kini uvedeni su javni radovi i građeni brojni putevi i javne građevine. Ti radovi su odnijeli stotine tisuća života. Huangdi je obilazio čitavu Kinu i osobno nadzirao radove zbog podizanja osobnog prestiža. Na Huangdija se pokušalo izvršiti više atentata (vidi Zhang Liang).

Qin Shi Huangdi je odmah po okrunjenju, 221. pr. Kr., započeo i gradnju svog megalomanskog mauzoleja (Mauzolej prvog kineskog cara), i znanstvenici pretpostavljaju da ga je gradilo oko 700.000 radnika. Mauzolej je najpoznatiji po kolekciji od preko 7000 realističnih figura terakota vojnika i konja, tzv. Vojska terakota.

Nakon što je Huangdi umro, 210. pr. Kr., njegova dinastija Qin se održala na vlasti svega 4 godine. 206. pr. Kr. dinastija Han je preuzela vlast. Državno uređenje Kine, koje je uveo Huangdi, gdje car ima apsolutističku vlast, održalo se u Kini do 1912., kada je posljednji kineski car Pu Yi abdicirao, a Kina postala republika.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Prvi je car imao mnoštvo konkubina, ali imena njegove djece uglavnom su nam nepoznata. Njegov je najstariji sin bio Fusu, ali ga je naslijedio mlađi sin, Qin Er Shi.[1] Unuk prvog cara bio je car Ziying.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sima Qian. Dawson, Raymond Stanley. Brashier, K. E. [2007] (2007). The First Emperor: Selections from the Historical Records. Oxford University Press.