Žličarka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Čaplja žličarka)
Žličarka
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Threskiornithidae
Potporodica: Plateinae
Rod: Žličarke
Vrsta: P. leucorodia
Dvojno ime
Platalea leucorodia
(Linnaeus, 1758.)
Raspon

Žličarka,[1] čaplja žličarka ili bijela žličarka (lat. Platalea leucorodia) je ptica iz porodice ibisa.

Može doseći duljinu do 1 m i težiti oko 1- 1,2 kg. Raspon krila je 115- 135 cm. Uglavnom je bijele boje, dok su kljun i noge crni.

Gnijezdi se u južnoj Europi, rjeđe u zapadnoj Europi, a također i u Aziji i Sjevernoj Africi. Čaplje žličarke iz Europe zimuju u srednjoj i istočnoj Africi, a azijske u Indiji i Kini.

Živi u vlažnim područjima u kolonijama od 6 do 160 ptica. Odgovaraju joj slatkovodna staništa, područja slane vode i rijeke. Hrani se malim ribama, žabama, ličinkama kukaca, rakovima, a ponekad i vodenim biljkama. Gnijezde se u šašu, grmlju i u gnijezdima nisko nad vodom. Obično ima tri do šest jaja, koja paze oba roditelja od 21 do 25 dana. Mladunce paze i hrane također oba roditelja.

Ima tri podvrste:Platalea leucorodia leucorodia kao najčešća povrsta, Platalea leucorodia balsaci u Mauretaniji i Platalea leucorodia archeri. na obalama Crvenog mora i Somalije.

U Hrvatskoj se gnijezde u Krapjem Đolu kraj rijeke Save i na nekim ribnjacima u Slavoniji. S ukupnom populacijom manjom od 200 parova, žličarka je jedna od najugroženijih vrsta ptica močvarica na području Republike Hrvatske i zato je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.[2]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018
  2. http://lonjsko-polje.com/fauna/ptice/zlicarkaArhivirana inačica izvorne stranice od 14. rujna 2011. (Wayback Machine) Preuzeto 26. kolovoza 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Platalea leucorodia
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Platalea leucorodia
Wikivrste imaju podatke o taksonu Platalea leucorodia