Čengić Vila I

Izvor: Wikipedija

Čengić Vila I je mjesna zajednica u općini Novo Sarajevo. Nalazi se na desnoj obali rijeke Miljacke. Na lijevoj se pak obali nalazi mjesna zajednica Čengić Vila II, a stanovnici obje mjesne zajednice cijeli taj prostor u svakodnevnoj komunikaciji kraće zovu Čengić Vila, katkad i ČVila. MZ Ćengić Vila ima oko 13 000 stanovnika prema procjenama iz 2009. godine.

Naselje je dobilo ime po osmanskom vojnom zapovjedniku Derviš-paši Dedagi Čengiću, sinu Smail-age Čengića, koji je u Sarajevu izgradio vilu, pa su tijekom turske vlasti Sarajlije to područje kolokvijalno zvali Dedagini konaci.[1]

Nakon ulaska austrougarskih postrojbi, na području Čengić Vile I nalazio se takozvani Egzercir, vojno vježbalište, koje je po okončanju Prvog svjetskog rata korišteno kao alternativni stadion. Moderna Čengić Vila I je visoko urbanizirana cjelina, s brojnim kulturnim, športskim i obrazovnim sadržajima. Uprava mjesne zajednice mnogo energije ulaže u razvitak infrastrukture, te u ozelenjivanje slobodnih površina.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Čengić Vila I koji govori o mjesnoj zajednici u Gradu Sarajevu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.