3. gardijska brigada Jastrebovi

Izvor: Wikipedija
3. gardijska brigada HVO-a "Jastrebovi"

Oznaka 3. gardijske brigade HVO-a
Aktivna 1994.2005.
Država Bosna i Hercegovina
Odanost Hrvatska Republika Herceg-Bosna
Grana Hrvatsko vijeće obrane
Vrsta motorizirana brigada
Vojarna Vitez
Zaštitnik sv. Ivan Krstitelj
Sudjelovanje u borbama Bošnjačko-hrvatski sukob
Operacija Cincar
Operacija Zima '94.
Operacija Ljeto '95.
Operacija Maestral
Odlikovanja Red Nikole Šubića Zrinskog
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
brigadir Ilija Nakić

3. gardijska motorizirana brigada je bila gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini. Brigada je utemeljena 18. siječnja 1994. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a. Zapovjedništvo brigade je bilo u vojarni "Busovača" preko puta bivše JNA vojarne "Draga". Prije izgradnje nove vojarne, Zapovjedništvo brigade se nalazilo u krugu tvornice Slobodan Princip Seljo (današnji Vitezit) u Vitezu. Zapovjednik brigade je bio brigadir Ilija Nakić. Pod nadležnošću ZP Vitez.[1]

3. gardijska brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 25. obljetnice Operacija Oluja 2020. godine.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Brigada je prošla mnoge bojišnice centralne Bosne, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo ...) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su 54 pripadnika te brigade. 3.gardijska brigada Jastrebovi je u operaciji Maestral sudjelovala uz HV dok su 1. i 2. gardijske HVO-a bile stacionirane prema Jajcu.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno s Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl.

Tijekom 2001. godine, 3. gardijska brigada zajedno s ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi. Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne. Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno s Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Sastav[uredi | uredi kôd]

U brigadu su ušle skoro sve PPN postrojbe koje su djelovale na području Lašvanske doline,Kiseljaka i Žepča. Pješačke bojne (3) su bile stacionirane u Vitezu (u krugu tvornice SPS.zatim u vojarni Brizjak),Kiseljaku i Žepču.Brigada je u punom sastavu imala 3500 vojnika. Brigada je sudjelovala u svim važnijim operacijama DR.

Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

3. gardijska brigada Jastrebovi je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 25. obljetnice Operacija Oluja 2020. godine.[2]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Srodni članci[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. NašaTVArhivirana inačica izvorne stranice od 17. veljače 2020. (Wayback Machine) Sutra proslava 26. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez, 26. veljače 2018. (pristupljeno 17. veljače 2020.)
  2. a b [https://kamenjar.com/milanovic-odlikovao-generale-hv-a-i-gardijske-brigade-hvo-a/ Milanović odlikovao generale HV-a i gardijske brigade HVO-a 4. kolovoza 2020. (pristupljeno 17. kolovoza 2020.)