7. SS dobrovoljačka gorska divizija "Prinz Eugen"

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
7. SS dobrovoljačka gorska divizija "Prinz Eugen"
7th SS Division Logo.svg
Aktivna 1941. – 1945.
Država Flag of German Reich (1935–1945).svg Treći Reich
Odanost SS
Grana Waffen SS
Vrsta gorska divizija
Veličina divizija
Raspuštena 1945.
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Artur Phleps

Punim nazivom "7. SS-Freiwilligen-Division Prinz Eugen" (7. SS-dobrovoljačka-divizija Princ Eugen) bila je divizija Waffen SS-a formirana u ožujku 1942. od folksdojčera (etničkih Nijemaca), dobrovoljaca iz Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Mađarske. Sudjelovala je u protupartizanskim operacijama na Balkanu tijekom 2. svjetskog rata.

Formiranje[uredi VE | uredi]

Prinz Eugen je formiran prvotno kao brdska divizija. Nisu bili opremljeni standardnim njemačkim naoružanjem, nego su koristili zarobljeno, npr. češke strojnice i francuske lake tenkove.

Prva akcija divizije izvedena je na srpsko-crnogorskoj granici u planinama istočno od rijeke Ibar i kasnije u Operaciji Weiß u okolici Karlovca i Zagreba, gdje su s talijanskim jedinicama bezuspješno pokušali uništiti Titove partizane.

U svibnju 1943. sudjeluju u Operaciji Schwarz aktivnostima protiv četnika Draže Mihailovića u Hercegovini i Crnoj Gori.

1943.[uredi VE | uredi]

Divizija napada Mostar i neprijateljske jedinice sjeverozapadno od Sarajeva. Operacija je uspješno izvedena, te je Mihailović prisiljen povući se u Srbiju. U kolovozu 1943. Prinz Eugen je pridružen XV Gebirgs Armee korps (15. brdski oružani korpus) i poslana u rujnu 1943. na dalmatinsku obalu s ciljem razoružavanja talijanskih snaga koje su kapitulirale. Tada i okupira otoke Hvar, Brač i Korčulu te poluotok Pelješac i sudjeluje u Operaciji Landsturm, još jednoj protupartizanskoj akciji u Omišu, Pločama i na Biokovu.

Divizija je reorganizirana 22. listopada i preimenovana u 7. dobrovoljačka brdska divizija Princ Eugen. U studenom je pridružena 5. SS brdskom korpusu.

1944.[uredi VE | uredi]

U ožujku divizija sudjeluje u još nekoliko protupartizanskih akcija u suradnji s još nekim njemačkim postrojbama, uključujući i napad na Drvar gdje je cilj bio ubojstvo Tita. U svibnju divizija poduzima akcije koje sprečavaju partizane da prebjegnu u Crnu Goru. Do tog vremena Crvena Armija napreduje kroz Balkan, tako da se divizija sukobljava s Rusima i Bugarima, te trpi velike gubitke.

21. rujna pogiba prvi zapovjednik Obergruppenführer (ekvivalent činu generala) Artur Phleps.

Sljedeća akcija je poduzeta u suradnji s SS Handžar i Kama divizijama sastavljenima većinom od ljudstva iz NDH.

20. listopada Beograd pada u ruke Rusa te je Princ Eugen postavljen u pozadinu obrane njemačkog povlačenja, a zajedno s Handžar i Skenderbeg (koja je kasnije raspuštena i pripojena Eugenu) divizijama osigurava koridor za povlačenje 350.000 njemačkih vojnika iz Grčke.


Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]