A Hard Day's Night (singl)

Izvor: Wikipedija
»A Hard Day's Night«
The Beatles
Singl s albuma A Hard Day's Night
B-strana »Things We Said Today (UK), I Should Have Known Better (SAD)«
Format vinilna ploča 7"
Objavljeno 10. srpnja 1964.
Snimanje Abbey Road Studios (16. travnja 1964.)
Žanr beat
Trajanje 2 min : 32 sek
Izdavač Parlophone (UK), Capitol (SAD)
Tekstopisac John Lennon&Paul McCartney
Skladatelj John Lennon&Paul McCartney
Producent(i) George Martin
Kronologija singlova – The Beatles
"Can't Buy Me Love"
(1963.)
"A Hard Day's Night"
(1964.)
"I Feel Fine"
(1964.)

A Hard Day's Night je singl ploča i veliki hit Beatlesa, objavljena 1964. Pjesmu su po njihovom uvriježenom pravilu potpisali kao autori Lennon i McCartney.

Uspjeh[uredi | uredi kôd]

Pjesma je bila naslovna tema njihovog prvog igranog istoimenog filma A Hard Day's Night. Kako su Beatlesi tad već postali #1 sastav, sve je pažljivo isplanirano, tako da je istovremeno objavljen singl i album i to i u Americi i Britaniji. Ploča je s obje strane Atlantika postala #1 u kolovozu 1964. Beatlesi su bili prvi kojima je to pošlo za rukom .[1]

A Hard Day's Night bio je jedan od njihovih ranih singlova koji je požnjeo ogroman uspjeh, a Americi pokazao da Beatlesi nisu sastav od jednog hita i time potvrdio njihov status mega zvijezda.

Nastanak pjesme[uredi | uredi kôd]

Inspirator naslova pjesme i istoimenog filma je Ringo Starr koji je tom luckastom sintagmom Večer nakon napornog dana opisao njihov tadašnji život, kao neprekidno sviranje i snimanje tijekom cijelog dana koje se često produžuje i u duboku noć.

Glazba i aranžman[uredi | uredi kôd]

A Hard Day's Night koju su potpisali Lennon i McCartney zapravo je većim dijelom autorstvo John Lennona. To je bila vrlo melodiozna pjesma u stilu Everly Brothersa, vrlo popularnog američkog dueta tih godina, koji su upravo te godine odradili svoju dugu englesku turneju. Uspjehu pjesme pomoglo je i briljantno odsvirana gitaristička dionica George Harrisona na električnoj gitari od 12 žica model OS 360/12 FG tvrtke Rickenbacker, u ono doba pravi tehnički novum, koji je Harrison dobio u veljači 1964.

Izvođači singla A Hard Day's Night[uredi | uredi kôd]

Stihovi[uredi | uredi kôd]

Stihove pjesme napisao je John Lennon, a zapravo je opisao svoj život (upravo se bio oženio s Cynthiom Powell) i često izbivanje na dugotrajnim turnejama i sve druge obaveze pop zvijezde teško su mu padale.

Snimanje[uredi | uredi kôd]

Beatlesi su pjesmu A Hard Day's Night snimili u Studiju 2 u legendarnoj EMIjevoj zgradi u londonskom Abbey Roadu 16. travnja 1964. za svega tri sata, uz svog vjernog glazbenog producenta George Martina. Za finalnu inačicu odabrali su svoj deveti snimak.[2]

Ostale poznate izvedbe[uredi | uredi kôd]

Brojni glazbenici snimili su svoje inačice tog hita (Quincy Jones, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Chet Atkins, Billy Preston, Dionne Warwick, Otis Redding...) a najveći uspjeh požnjele su izvedbe Peter Sellersa (1965., popela se među prvih dvadeset na britanskim ljestvicama popularnosti), Billy Joela za album Complete Hits i njemačkog punk sastava The Punkles za njihov debi album. Sarajevski sastav Indexi snimio je vrlo brzo nakon Beatlesa 1966. svoju inačicu pjesme pod naslovom Učini jednom bar.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dave White: A Hard Day's Night, s portala About.com (pristupljeno 19. lipnja 2010. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. svibnja 2008. Pristupljeno 19. lipnja 2010.
  2. Lewisohn, Mark (1988). The Beatles Recording Sessions. New York: Harmony Books. ISBN 0-517-57066-1.
  3. Pjesme koje nikada ne stare, s portala muzika.hr (pristupljeno 19. lipnja 2010. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. studenoga 2010. Pristupljeno 19. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]