Adolf von Trotha

Izvor: Wikipedija
Adolf von Trotha
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1. ožujka 1868.
Mjesto rođenja Koblenz, Pruska
Datum smrti 11. listopada 1940.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Adolf Lebrecht von Trotha
Supruga Anna von Veltheim
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1886.1920.
Čin Admiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Jyllanda
Vojska Njemačka
Rod vojske mornarica

Adolf Lebrecht von Trotha (Koblenz, 1. ožujka 1868. - Berlin, 11. listopada 1940.) je bio njemački admiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je načelnik stožera Flote otvorenog mora.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Adolf von Trotha rođen je 1. ožujka 1868. u Koblenzu u pruskoj vojničkoj obitelji. Njegov otac Karl von Trotha poginuo je u Prusko-francuskom ratu kada je Trothi bilo svega dvije godine. Nakon što je završio gimnaziju u Berlinu, Trotha je 1886. kao kadet stupio u mornaricu u kojoj je brzo napredovao. Godine 1893. s činom poručnika postaje zapovjednikom torpednog čamca, nakon čega kao navigacijski časnik služi na lakom krstašu SMS Seeadleru. Godine 1899. premješten je u Istočnoazijsku eskadru u kojoj služi kao stožerni časnik, te sudjeluje u gušenju Bokserskog ustanka. Od 1901. do 1906. služi u ministarstvu mornarice pri čemu je u međuvremenu u kolovozu 1904. promaknut u kapetana korvete.

Od 1906. do 1908. Trotha služi kao prvi časnik na bojnom brodu SMS Elsass, nakon čega služi kao časnik u zapovjedništvu Flote otvorenog mora. U ožujku 1909. promaknut je u kapetana fregate, dok je u svibnju 1910. unaprijeđen u čin kapetana bojnog broda. U prosincu 1909. Trotha postaje zapovjednikom oklopnog krstaša SMS Königsberg kojim je zapovijedao do rujna 1913. kada dobiva zapovjedništvo nad bojnim brodom SMS Kaiser.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Početak Prvog svjetskog rata Trotha dočekuje kao zapovjednik bojnog broda SMS Kaiser. U siječnju 1916. postaje načelnikom stožera Flote otvorenog mora, te u tom svojstvu sudjeluje u Bitci kod Jyllanda. U prosincu te godine promaknut je u čin kontraadmirala.

Na mjestu načelnika stožera Flote otvorenog mora Trotha je zagovarao vođenje neograničenog podmorničkog rata smatrajući da će isti dovesti do izgladnjivanja Velike Britanije, te njene predaje. Također, zajedno s admiralom Reinhardom Scheerom zagovarao je jedinstvo zapovjedništva mornarice što se ostvarilo tek u kolovozu 1918., prekasno da utječe na ishod rata.

Pred kraj rata, u listopadu 1918., Trotha je zajedno sa Scheerom planirao gotovo samoubilačku operaciju njemačke mornarice koja je trebala izazvati britansku na odlučujuću bitku. Navedeno je međutim, spriječila pobuna mornara u Kielu koji su odbili poslušnost svojim zapovjednicima tako da do planirane odlučne bitke nije došlo.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata u ožujku 1919. Trotha je imenovan načelnikom Admiraliteta znatno smanjene njemačke mornarice, te je u listopadu te iste godine unaprijeđen u viceadmirala. Dužnost načelnika Admiraliteta Trotha je obavljao do listopada 1920. kada je bio prisiljen dati ostavku zbog umiješanosti u Kappov puč.

Adolf Hitler na pogrebu Adolfa von Trothe

Trotha je podržavao dolazak nacista na vlast u Njemačkoj, te je u istoj obnašao manje važne političke dužnosti. U kolovozu 1939. počasno je unaprijeđen u admirala.

Adolf von Trotha preminuo je 11. listopada 1940. godine u 72. godini života u Berlinu. Priređen mu je svečani vojni pogreb kojemu je nazočio i sam Adolf Hitler.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Adolf von Trotha na stranici First World War.com
(eng.) Adolf von Trotha na stranici Prussian Machine
(njem.) Adolf von Trotha na stranici Deutsche-biographie.de