Agitprop

Izvor: Wikipedija

Agitprop je kratica koja je nastala povezivanjem riječi agitacija i propaganda, i označava sva djela umjetnosti, panflete, igrokaze, filmove koji su povezani s nekom političkom porukom. Izraz agitprop nastao je u SSSR-u i skraćenica je za državni "odjel za agitacije i propagande" (отдел агитации и пропаганды), koji je bio dio centralnog i regionalnih komiteta Komunističke partije u Sovjetskom Savezu. Prema zamišli KP-a SSSR-a, spajanjem agitacije s propagandom dobiva se snažnije oružje: propaganda djeluje na razum, dok agitacija djeluje na emocije osobe. U kasnijim godinama, Odjel za agitprop dobiva ime Odjel za ideologiju.

Odjeli agitpropa bili su sastavni dio središnjih i regionalnih odbora komunističke stranke u realsocijalističkim državama. Agitprop je imao za cilj širenje komunističkih ideja. Propaganda je podržala informacije i hvalila dostignuća komunističke vlasti. Prikazivala je politiku Sjedinjenih Američkih Država i zapadne Europe kao politiku imperijalizma i trulog kapitalizma koja se temelji na izrabljivanju radnika. Agitpropski časnici na čelu komunističke propagande djelovali su i na području indoktrinacijskih aktivnosti s primarnim ciljem mobilizacije ljudi u svrhe koje je postavila komunistička stranka.

Agitprop u SSSR-u i Jugoslaviji[uredi | uredi kôd]

Agitpropski plakat autora Vladimira Majakovskog s naslovom:"Želiš ga? Uključi se"
"1. Želite li prevladati hladnoću?
2. Želite li prevladati prevladati glad?
3. Želite li jesti?
4. Želite li piti?
Priključite se udarničkim brigadama koje su uzori rada!"

Zbog niske obrazovanosti stanovništva i zbog nepostojanja masovnih javnih medija, Komunistička partija da bi mogli komunicirati svoje ideje i nametnuti svoju volju nad narodom, osmislila je način kako distribuirati svoje ideje u narod koji bi bio prihvatljiv i razumljiv. Širenje ideja kao načela komunističke ideologije bila je samo jedna od zadaća Ureda za agitprop u SSSR-u i Jugoslaviji, druge zadaće bile su: stjecanje podrške za povećanje pismenosti, higijene, ili unaprijeđenje poljoprivednih metoda.

Boljševički propagandni vlak

Agitprop u zapadnim zemljama[uredi | uredi kôd]

Agitprop je doveo do uspona agitpropsko kazalište, odnoso visoko politizirano politički lijevo orijentirano kazalište koje je nastalo tokom 1920-tih godina u Europi i koji se proširio kasnije u SAD. Najpoznatiji pisac agitpropskih kazališnih dijela bio je Bertolt Brecht.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Agitprop koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.