Aksolotl

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

IUCN status: Kritična [ 1 ] ( 2006)


Znanstvena klasifikacija

Kingdom : Animalia ( Životinje )

Koljeno: Chordata ( svitkovci )

Klasa : Amfibia ( vodozemci )

Order : Caudata ( daždevnjaci )

Obitelj : Ambystomatidae ( Molsalamanders )

Spol : Ambystoma

vrsta

Ambystoma mexicanum

( Shaw , 1789 )

Axolotl slike na Wikipedija

Axolotl na Wikivrste

portal Biologija

vodozemci

Axolotl ( Ambystoma mexicanum ) jedaždevnjaka iz molsalamanders obitelji ( Ambystomatidae ) .


To jeprilično velika vrsta koja je 30 cm duga uključujući rep . Tijelo je smeđe do sive boje , ali najčešći oblici su bijele one koje se drže u zatočeništvu . Salamander nema preobrazbu u prirodnim uvjetima kao i drugim daždevnjaka . Tijelo zadržava ličinačke karakteristike , aliživotinja je ponekad dlakavi . Axolotl je, dakle,jaka sumnjiv tijelo s malim nogama i velikim bočno spljošten rep . Jedan od najistaknutijih značajki su očite crvene boje škrge .


Axolotl živi samo u dijelovima Meksika i nigdje drugdje u svijetu . Salamander se naći u dubokim jezerima i uvijek ostaje u vodi . Stanište axolotl je nekad puno veća , aliSalamander je nestao s mnogo od svoje izvorne području . Mnogi jezera , gdje su se dogodilidaždevnjaka odvode na sprječavanju poplava . Axolotl stoga smatraju očuvanje organizacija navodi kao ugrožena vrsta . Kraj kolovoza 2009 Procjenjuje nije bilo više od 1.200 primjeraka u divljini . [ 2 ]


Sadržaj [sakrij ]

1. Imenovanje

2. Distribucija i staništa

2,1 Habitat

3. Fizičke osobine

4 Život

4.1 Hrana i neprijatelji

4.2 Razmnožavanje i razvoj

4.2.1 neoteny

5. U kulturi

6. U zatočeništvu

7 Prijetnje i zaštite

8 taksonomija i klasifikacijski

9 Vanjske poveznice

10 Izvor

Imenovanje [ uredi ]

Nizozemski ime axolotl dolazi od Aztec jezika Náhuatl , to ime je napisana kao axolotl . U drugim jezicima često koristi to ime . Axolotl ima nekoliko značenja , kao što su voda ili podređeni [ 3 ] vodeni pas . Na španjolskom jeziku označen je Salamander ajolote .


Znanstveni rod Ambystoma u slobodnom prijevodu znači " tupi usta . Vrste Naziv mexicanum odnosi na stanište daždevnjaka u Meksiku .


Distribucija i staništa [ uredi ]

Axolotl se može naći samo u dijelovima Srednje Amerike te je endemska u Meksiku . Salamander se može naći samo u središtu zemlje , južno od glavnog grada , Mexico City . To jestanovnik nekoliko velikih jezera , izvorno je došao do axolotl u Xochimilcomeer u državi Xochimilco i Chalcojezero u središnjem Meksiku . Prije toga ,Salamander je vjerojatno također u jezera Texcoco i Zumpango . [ 4 ]


Divlje populacije ozbiljno prijeti dirnuti rastu više sjevernom Mexico Cityju , što je Xochimilcomeer već uglavnom suho dolaze lagati . Dijelovi ispunjene vodom u južnom dijelu Xochimilcomeer su danasjedini poznati prirodno stanište od daždevnjaka . Postoji nekoliko zapažanja iz poznatog daždevnjaka u jezerima širom Mexico Cityju ali vjerojatno ove populacije predstavnici srodnih vrsta Ambystoma velasci . [ 1 ]


Stanište [ uredi ]

Axolotl se nalazi u planinskim jezerima i susjednih kanala . Takva jezera su neke visine , to Xochimilcomeer se nalazi na nadmorskoj visini od preko 2200 metara nadmorske visine . Axolotl je posebno prilagođena planinskim jezerima i zadržati maloljetni karakteristike , tako da seživotinja može stalno živjeti pod vodom . Nema metamorfoza kao i kod mnogih drugih vodozemaca . Prednost nedostatku metamorfoze jeobičaj o vodnom tijelu ličinke . Potpuno promijenjen molsalamanders imati kobasice u obliku tijela . Noge su veći i rep Rubovi su nestali , što ograničava sposobnost da plivaju snažno . Osim toga , daždevnjaci na kopnu skloni dehidraciji , ali ima stalni vodenih axolotl nikakvih problema . [ 5 ]


Stanište axolotl sastoji se od duboke stajaćicama u vulkanskom okruženju . Kad su se transformirati oni gube ne samo sumnjiv oblik tijela , ali će također izgubiti škrge . Zaaxolotl će također biti samo štetno . Nastijenama , neplodno zemljište nalazi . Rijetkih namirnica [ 5 ] S druge strane, u staništima sličnim onima u axolotl također molsalamanders vrste pronađene su , kao što je tigar daždevnjaka ( Ambystoma Tigrisa ) .


Fizičke osobine [ uredi ]Tijelo je obično tamna boja , jasno vidljive su tri para škrga na svakoj strani glave .

Axolotl jerelativno velika u usporedbi s drugim vodenjaci vrsta . Ukupna dužina tijela uključujući i rep je oko 20 cm u prosjeku i može doći do 30 cm . [ 6 ]kože od životinja osjeća mekom i baršunastom . To je u suprotnosti s kože metamorfoziran molsalamanders , koja ima nešto gumena teksturu .


U boji karoserije od axolotl je čokolada smeđe do potpuno crne ,trbuh i noge su svjetlije boje . Međutim , većina primjerci čuvaju u zatočeništvu su vrlo svijetle boje . One se često govori o ' bijele' boje , ali životinje su zapravo ružičasto , jer su krvne žile su vidljive kroz kožu . Ove bijele one su često leucistic , odnosno svih kožnih pigmenata nedostaju, ali su pigmenti iz oka . Oči su, dakle, i boje iaxolotl , oni su crne boje .

Primjerci izlagača albinizam se javiti , ali to su također ružičast uvijek imaju " crvenih očiju " . Crvena boja je ovim uzrokovan temeljne krvnih žila . Divlje axolotls rijetko bijeli , alimutant oblik bijela s tamnim očima koje su se često događa u laboratorijima i životinjskih trgovine nastao u američkom laboratoriju u 50-tih godina dvadesetog stoljeća . Također,suprotno od albinizam događa , iako mnogo rjeđe . To se zove melanism , a životinje imaju tu baš previše pigment i imaju potpuno crne boje .


Glava je široka i pomalo spljošten , tako dalopaticom poput oblika . Njuška je široka , a otvaranje usta je relativno velik . Oči daždevnjaka su samo mali , kuglica nalik , oči su crne boje . [ 7 ] kapaka uvijek nedostaje u axolotl pa oči ne mogu biti zatvorene .


Iza glave , paprat škrge su prisutne , koji su crvene boje . Iako škrge iz glave čini nicati , oni se nalaze na vratu . [ 3 ] Škrge nisu pokriveni poput škrge riba i mladih punoglavaca . Takve vanjske škrge se također nalaze u drugim daždevnjaka , ali su izgubili tijekom metamorfoze . Odrasla ribica normalno nema više škrge , aliaxolotl je ovo jedan od rijetkih iznimaka . Axolotl traje ne samo na škrge s kisikom iz vode , ali i kroz kožu . Konačno , životinje su se pluća , a oni trebaju redovito plivati ​​na površinu kako bi se disati .


Na sredini leđa jeniska brijeg prisutne , s obje strane tog grebena su protiv strane ,obalni utorima prisutna . To su vertikalni žljebovi u koži između rebara . Grb na svojim leđima iza repa kontinuirano na visokoj gornji rep rub . Manji rep porub je manja . Rep je tako fin poput bočno spljošteno i relativno velika u odnosu na ( metamorfoziran ) molsalamanders . Noge su mali i prstima su tanki . [ 8 ] Noge su relativno udaljeni u odnosu na druge molsalamanders . Prednje noge su uvijek četiri prsta , a stražnje noge nose pet prstiju . Noge nisu vrlo moćan i koriste se uglavnom za trčanje. Po dnu Oni također koriste upravljati i kočnice kao Salamander pliva . [ 9 ] U plivanju ,rep se koristi , to je preselio natrag i naprijed da se krene naprijed . Zajedno s tijelom


Mužjaci i ženke su teško razlikovati . Bris područje muškaraca je natečen više u skladu .


Život [ uredi ]Od ovog uzorka su prednje noge ugrizla off od strane partnera. Prednje noge s vremenom rasti , samo uključite .

Važna činjenica u axolotl je njegova sposobnost regeneracije ,axolotl oporavi bez stvaranja ožiljaka . On je možda čak i vratiti uništene udove , kao što je prikazano u zatočeništvu primjeraka . Daždevnjaci grizu međusobno redovito na dijelove tijela kao što su škrge i dijelovima nogu i rep . Ako se životinje drže izolirane neko vrijeme takvih ozljeda često se potpuno izliječiti .


Hrana i neprijatelji [ uredi ]

Axolotl jemesojed ilimesojed . Lovi mali plijen životinje poput insekata i male ribe , koje je progutao cjelinu. [ 6 ]


Odabir maloljetnika od strane njihovog manjeg tijela neznatno manji plijen životinja , kao što su male životinje u planktona i Daphnia . Veći primjerci hrane uključuju crve , kukce, ličinke kukaca i male ribe . Ličinke drugih vodozemaca kao što su žabe jedu , pa čak i manje vrste nisu sigurni .


Axolotl jeprizor lovac , kaoplijen životinja šuti nije primijetio . Sve što se kreće i nije prevelika , međutim , doživljava kao hranu i proguta . [ 5 ] Također je poznato da jedaždevnjak može percipirati , koja se generira kretanje životinja . Električna polja


Neprijatelji axolotl su u mlađih životinja , osobito veće . Nadalje , grabežljiva ribavažno neprijatelj . Pogotovo neke vrste uvedene čovjeka suprijetnja .


Axolotl u zatočeništvu jesti često ( preuzete od strane vlasnika ) : bloodworms , račićima, vodu buhe , crvi i kukci . Ako vam dativlasnik tih životinja veća od 6 inča jesti njegov axolotl može biti smrtonosna za axolotl . To je vrlo vjerojatno da jede životinju kroz trbuh IT axolotl .


Razmnožavanje i razvoj [ uredi ]


U axolotl kolege u proljeće i ženke su nosi jaja . Tu jemjesto gdjemuški udvaranja ples jevrsta privući pozornost . Ženske Oni su to učinili kružnim pokretima koji su najsličniji u valjak . [ 3 ] Ona dijeli muške mirise daleko od njegovih tjelesnih žlijezda , a koristi repom na ventilator . Ih na žensko [ 8 ]


Daždevnjaci imaju vanjsku oplodnju , amuškarac čini sjeme paket koji se zove spermatophore . Paket je položen nakon što ju je uvrštava u svoju kloaka . Prije žena Tek nakon nekog vremena , gdje se odigrava oplođavanje spermije su u kontaktu s jajima .


Nakon nekog vremena ,ženka polaže jaja na to , tu su oko 100 do 300 po godini . [ 3 ] Jaja imaju želatinoznu omotač koji buja kada dođe u dodir s vodom . Jaja su deponirani na tlu ili u prilogu vodene biljke . Embriji su inkubacije do otprilike dva tjedna . Kadmladi ličinke puzati iz jajeta jedu male životinje ubrzano rasti . U zimskim mjesecima ,ličinke ući u stanje hibernacije . Nakon 12-18 mjeseci su zrele , najčešće u prvoj godini nakon zimskog sna .


Očekivano trajanje života u divljini je oko pet do šest godina u zatočeništvu ,axolotl može biti puno starija . Preživjeli primjerci su 10 do 15 godina. [ 3 ]


Neoteny [ uredi ]

U axolotl daždevnjaci koji je jedan od zrelijem obliku ne, u pravilu . Salamander je u porastu , ali nema metamorfoza , kao i kod većine drugih daždevnjaka i žaba sve događa . Tek nakon tog metamorfoze mlade životinje nalikuju svojim roditeljima . Axolotl Dugo se mislilo da su životinje u larve razmnožavaju , ali to zapravo nije istina . Životinje imaju spolni organ pri rođenju su nerazvijena i zrele kao oni stariji . Dakle, oni su dobro narasla , alimetamorfoza kao što se događa u drugim daždevnjaka ostaje isključena . Tijelo nastavlja tako zadržati karakteristike larve . Ova pojava se ponekad naziva neoteny , od grčke Neo: novi , mladi + tenein : ostati .


Axolotl duguje svoju nesposobnost da semanjak joda u vodi . Izgled Adult Ovaj tiroksina se ne može stvoriti . To takozvano prohormon igra središnju ulogu u preobrazbi vodozemaca jeendogena supstanca koja je bogata joda . Prohormon umjetno dodaje se daždevnjaka ubrizgavanjem onda pretvara životinje odmah . Isto tako , ako se dodaje jod vode odvija se nakon nekog vremena , metamorfoze se vrši da se životinje mogu proizvesti dovoljno tiroksin . Odnos između nedostatka joda i nedostatak hormona štitne žlijezde je odavno poznato . Čovjek čini tiroksin ,nedostatak štitnjače jodom doći do problema , kao što su teške otekline . U američkoj saveznoj državi Wyoming , tigar daždevnjaka za bliskog rođaka u axolotl . U dijelovima ove države je malo joda u vodi za piće , tako da ima više ljudi koji imaju problema sa štitnjačom . Tigar Salamander ima normalno metamorfozu , ali u područjima gdje ima malo joda u vodi je - kao u dijelovima Wyoming ,daždevnjaka i dalje u svojoj ličinki obliku . [ 5 ]


Promatranja u zatočeništvu su pokazala daaxolotl ponekad se preobrazio kadarazina vode spuštena . Oni lako mogu udahnuti metamorfozu polako staviti u pokretu , samo ovdje škrge nestati . Akovoda s njom metamorphosing životinja je ponovno porastao ,proces se zaustavlja . Ako je razina vode tada i dalje visoka , škrge opet ponovno razviti . [ 9 ] Osim toga , poznato je da je samodio takvih primjeraka ,u konačnici preživi . Od svih slučajeva koje su bile transformirane za zreli oblik su poznati preživjeti samo vrlo kratko . [ 3 ]


U kulturi [ uredi ]Axolotl je vrlo dobro istražena , pokazujući crtež na različitim dijelovima tijela Alexander Humboldt ( 1769-1859 ) .

KadŠpanjolci Meksiko preslikava u šesnaestom stoljeću , oni su suočeni s raznim nepoznatim životinjama iaxolotl je bio jedan odnajviše pažnje . Autohtono stanovništvoaxolotlljekovito djelovanje pripisuje . Životinje su nagrađeni su i široko jede . I danas još uvijek životinje ulovljene i jedu , oni su kuhana ili pečena svrha . Rep tradicionalno se jede sa soli i octom . [ 3 ]


Prvi live axolotls su donijeli u Pariz 1863 od Meksika . Bilo je trideset tri one tamne boje , aalbino . Oni su otkrili da se brzo prilagoditi , pa čak i ubrzala . Iz Pariza su poslali oba jaja i odrasle axolotls cijelom svijetu . Ipakaxolotlvećina studirala vodozemac . U Parizu su axolotls su proučavali u herpetološka istraživačkog centra za gmazove i vodozemce André Marie Constant Duméril . Georges Cuvier je studirao mrtve primjerke u 1803 bili su oni iz istraživač Alexander von Humboldt . Dolazeći Sporazum larvamaobična za nas daždevnjaka su ga primjetili , a on je mislio da axolotls ličinke morao bitivelik , nepoznat daždevnjaka . Kada su vidjeli da su je kasnije studirao žive axolotls pala u generaciju ,' stadija ' morali su odustati od te ideje.


Axolotl se igrati po svojim izvanredne značajke odgovarajuću ulogu u kulturi . Thomas Hunt Morgan dobio Nobelovu nagradu u 1933 za njegov genetskim istraživanjima koja su uključeni su axolotls . Biolog Jean Rostand je u Parizu 1967 , istraživanje u kojem je koristio axolotls . Argentinski pisac Julio Cortazar napisao nadrealnu priču o axolotl . On identificirapripovjedač je tako sa životinjom , što zamagljuje svoj ​​identitet i čini se da su poduzete od strane drugoga . Priča dolazi iz priča Final del Juego ( Kraj utakmice ) u 1956 i bio je uključen u nizozemskom antologija Poslanici djevojkom u Parizu , prijevod JA Prag ( Meulenhoff , 1969) . U knjizi "spašavanje Fre Bolderhey " Simon Vestdijk axolotls dogoditi . Poglavlje X sadrži prolaz koji axolotls bocama u stand formaldehida . Jedna osoba govori drugoj : "Moram biti ako su : . . Grandiozne nepomično , mračno , male , glatke ,malo crno i baršunasto gladak , možete reći da umre "

U Dune romana Franka Herberta zove Axolotl jame rasti . Ljudskog kloniranja ( Ghola -a)


Axolotl se koristi u laboratorijskim istraživanjima , te u tu svrhuSalamander uzgajaju u velikom broju . Svojstva axolotl studirao u embriologiju, neurobiologije , genetike i regeneraciju . Mogućnost regeneracije i vidljive embrije su najzanimljiviji dijelovi za istraživača . Embriji od axolotl su relativno vrlo veliki i transparentno . Jaja i posebnorazvoj embrija do studija . Stoga dobro Zbog svoje veličine , različite etape embrionalnog razvoja slijediti . Također ,axolotl , mnogo volio kao kućne ljubimce , osobito u Sjedinjenim Američkim Državama , Velikoj Britaniji , Australiji i Japanu .


U zatočeništvu [ uredi ]Zarobljenika.

Axolotl je držati na životu u zatočeništvu vrlo jednostavan i zato je popularan kao egzotične kućne ljubimce . Od svih vodozemci koji se mogu smatrati ljubimac axolotl je vjerojatno najpopularnije i najpoznatije vrste . [ 9 ]


Ostali neotene daždevnjaci su popularni u trgovinu kućnim ljubimcima , jer su jednostavni za njegu . Primjeri su mala sirena ( Siren intermedia ) ipjegavi daždevnjak ( Necturus maculosus ) . Takve vrste su znatno duže , te su stoga potrebne . Znatno veći spremnik [ 10 ]


Salamander ponekad se čuva kao kućne ljubimce u školama , ali tu su i mnogi pojedinci koji drže životinje kao kućni ljubimci . Axolotls ostaju uglavnom na dnu spremnika u tamnom mjestu . Povremeno dolaze na površinu po zrak . Mnogi akvariji su raspoređeni tako da oni sadrže nekoliko dobrih mjesta za skrivanje , jer se inače nikad vidjeti životinje .


Axolotl živi u relativno hladnom vodom i ne bi trebao biti održan , jer životinje ne mogu stajati ovdje prevruće . Temperatura vode treba biti između 12 ° C i 19 godina . Kao i svi hladnokrvne organizama axolotls su manje aktivni pri niskim temperaturama . Visoke temperature treba izbjegavati jer izazivaju stres , agresije i povećani apetit . Na temperaturi od 25 stupnjeva ili više , životinje umiru . Da oponaša zime ,temperatura vode se može spustiti na oko 5 ° C, za dva do tri mjeseca. [ 10 ]


U mnogim zemljama izvan Nizozemske je klor prisutni u vodi i to je štetno za axolotl . Pojedinac axolotl ima spremnik s volumenom od 40 litara i dubinu od najmanje 15 cm. Ljudožderstvo je uobičajeno u axolotls , ako se višestruke kopije zadržani u istom spremniku trebaju imati približno istu veličinu . Mlađi axolotls treba puno hrane , a često i dijelove tijela sukob off . Axolotls u zatočeništvu ponekad su spolno zrele nakon jedne godine . [ 10 ]


Dijeta od axolotl u zatočeništvu se sastoji od mnogih različitih vrsta hrane , uključujući i pastrva , losos tableta, smrznuto ili žive ( crvena ) ličinki komaraca i crvima . Mealworms ne preporučuju jer su utrli segmentu tanjure , kuke i tako u probavnom traktu može uzrokovati. Blokade u svakoj Uživo ništavni su bolje ne dati kao hrana za životinje . Riba može grickati na vanjskim škrgama koji bi mogli oštetiti . Hrana treba biti oprezan , kretati drugačije .Axolotl Smrt hrane stoga je prezentiran sa strane ili sa feeder štap u kojojono naginje.


Kao podloga je kružna zrnate riječni pijesak ili mala šljunčana zrnati najprikladniji . Ako jedan šljunka kao pokrovnost , postojišansa da zahvatila kamenje uzrokovati blokade u probavnom sustavu axolotl .


Prijetnje i zaštite [obraditi ]

Axolotl je u roku od prirodnih područja posvuda cjelini , a raspon je znatno smanjio u posljednjih nekoliko desetljeća . Glavni uzrok jestavljanje brane od rijeke hranjenja u jezerima čovjek , ostavljajući velike dijelove izvornog sustava jezera su iscrpljen . Ove mjere nisu poduzete mina , što jeprijetnja mnogi drugi vodozemci zemlji . Jezera potopljena u prošlosti često dijelove grada , stvarajući izravnu opasnost za ljude . Osim toga ,voda iz jezera je bioglavni izvor pitke vode . Onečišćenja i neprikladni dijelovi prirodnog staništa i staništa doprinijeli padu . Međunarodna organizacija za očuvanje IUCN ,axolotl smatra kritično ugrožene ( CE ili kritično ugroženih ) . [ 11 ]


Stanovništva gustoće su vrlo niski , te su naglo je smanjena u posljednjih nekoliko godina . U 1998 , bilo jeprosječno šest primjeraka po kvadratnom kilometru u 2004 , koji je biokopija po kvadratnom kilometru . [ 11 ] Zbogdaždevnjaka u velikom broju su uzgojeni u zatočeništvu je ex - situ populacije znatno veći od broja životinja u divlja . Za axolotl i drugih životinja u svom području za izumiranje održavati programi zaštite su stvorili . To se uglavnom sastoje od edukaciji stanovništva ne uhvatiti životinje i poticanjem ekoturizam .


Taksonomija i podjela [ uredi ]A očuvan primjerak na Universidad del Valle , u Kolumbiji .

Vrsta bio je prvi znanstveno opisao George Shaw u [ 4 ] 1789 . Izvornoznanstveno ime Gyrinus mexicanus koristi . Salamander je opisano u nekoliko znanstvenih imena poput sirene pisciformis Triton mexicanus , Siredon axolotl , Axolotus pisciformis , Stegoporus mexicanum . Axolotl je stoga pronaći . Pod različitim imenima u literaturi U leksikonima prije nekoliko desetljeća često se koristi i ime. Siredon mexicanum [ 5 ] [ 7 ]Rod Siredon sada više nije prepoznao .


Znanstvenici su odavno sumnje o razvrstavanju axolotl . Axolotl dodijeljena Siredon zbog svog neobičnog oblika . Sole Salamander Također od ostalih daždevnjaka neoteny jefenomen poznat , ali se rijetko događa . U axolotl , to jestandardni oblik , što je dovelo do mnogo zbrke . Jedini drugi daždevnjaci su strogo neoteen odstupaju značajno od izgleda , ali axolotl daždevnjaka nekada bio smješten u toj skupini . [ 9 ]

Tek kad su znanstvenici bili u stanju da se životinje sazrijevaju jedan mogli proučavati morfologiju potpuno razvijene jedinke iživotinja bila ubrojiti u molsalamanders roda Ambystoma . [ 8 ]


Axolotl opisan nijedan podvrsta . U prošlosti , smatra podvrsta tigra daždevnjaka ( Ambystoma Tigrisa ) . Samaaxolotl Ova vrsta izgleda vrlo slično ličinki axolotl u laboratoriju, a može proizvesti dvije vrste potomstva . U divljini nikada nisu [ 3 ] viđena prirodnih hibrida dvije vrste .


Vanjska poveznica [ uredi ]

( S ) Axolotl.org - Engleski stranice s više informacija - Web stranica

Izvor [ uredi ]

reference

↑ Do : ab ( s ) Axolotl na IUCN Crvenom popisu ugroženih vrsta .

Do ↑ " Axolotl zone izlijetanja na divlje izumiranja " , BBC News , 26. kolovoz 2009

↑ Do : abcdefgh Animal Diversity webu . Ambystoma mexicanum

↑ Do : ab američkom Prirodoslovnom muzeju . Ambystoma mexicanum

↑ Do : ABCDE D Hillenius Drugi Spectrum Animal Enciklopediji Volume 1 ,Spectrum Publishing , 1971 , str 108 , ISBN 109 90 274 2097 1 .

↑ Do : A B vodozemaca webu . Ambystoma mexicanum

↑ Do : ab Elsevier svijet životinja - Doris M Cochran , vodozemaca , Elsevier Publishing , 1970 , stranica 31-34 ISBN 90 10 00082 6 .

↑ Do : abc Donja Winkler Prins enciklopedija Životinje Part 1 :- HOO , Winkler Prins , 1980 , Pages 125-127 ISBN 90 10 02845 3 .

↑ Do : ABCD Byron Bjorn , daždevnjaka i vodenjaka -kompletan uvod , TFH Publications , 1988 , str 58-68 ISBN 0-86622-389-4 .

↑ Do : abc Eugène Bruins , terarij enciklopediji , Rebo Productions , 1999 , str 200 , ISBN 201 90 366 1176 8 .

↑ Do : A B IUCN . Ambystoma mexicanum

izvori

( A ) American Museum of Natural History - vodozemaca of the World 5.5 , online Reference - Ambystoma mexicanum - Web Konzultirati 1 siječnja 2013

( S ) - Web Vodozemci - Ambystoma mexicanum - Web stranica

(hr) D Hillenius drugi - Spectrum životinja enciklopedija svezak 1 ( 1971) - Stranica 108 , 109 -Spectrum Izdavačka djelatnost - ISBN 90 274 2097 1

( En ) - Eugène Bruins - terarij enciklopedija (1999 ) - Page 200 , 201 - Rebo Productions - ISBN 90 366 1176 8

( En ) Mali Winkler Prins - Animal Enciklopedija Part 1 :- HOO - Page 125 - 127 - 1980 - Winkler Prins izdavaštvo - ISBN 90 10 02845 3

( S ) Byron Bjorn - daždevnjaci i vodenjaci -Potpuni uvod - Page 58 - 68 - TFH Publikacije - 1988 - ISBN 0-86622-389-4

( En ) - Doris M Cochran - Elsevier World of Animals (1970 ) - vodozemci - Page 31-34 - Elsevier izdavaštvo - ISBN 90 10 00082 6

( S ) Axolotl.org - Engleski - language website o održavanju axolotl u zatočeništvu - website

Kategorije : MolsalamanderEndemisch životinja iz Meksika Zvijer iz Nearctic gebiedIUCN statusa kritike

Google Translate voor bedrijven:Translator ToolkitWebsite TranslatorGlobal Market Finder

Rechtstreekse vertaling uitschakelenOver Google TranslateMobielPrivacyHelpFeedback verzenden