Alapaʻi Veliki

Izvor: Wikipedija

Alapaʻi (Alapaʻi Nui = „Alapaʻi Veliki”), poznat i kao Alapaʻi I., bio je havajski poglavica. Premda je bio uzurpator, Alapaʻi je bio dobar vladar,unatoč priči prema kojoj je Alapaʻi bio odgovoran za smrt poglavice Keōue.[1]

Alapaʻi je bio sin poglavice Kauaua-a-Mahija i poglavarice Kalanikauleleiaiwi te brat plemića Haae-a-Mahija. Vladar Alapaʻijeva otoka bio je „kralj” Keaweikekahialiʻiokamoku. Alapaʻi je vladao kao poglavica mjesta Kohale.

Nakon smrti svog poluujaka Keaweikekahialiʻiokamokua te rata između Kalanikeʻeaumokua i Kalaninuiamamaa, Alapaʻi je uzurpirao „tron”. Rat je nastavljen između Velikoga otoka i Mauija dok je stari Kekaulike vladao. Alapaʻijeva nećakinja, Kekuʻiapoiwa II., bila je majka Kamehamehe I., kojeg je Alapaʻi htio ubiti, no dijete je spašeno te se Alapaʻi pomirio s dječakom, koji je odgojen na dvoru.

Alapaʻi i njegova supruga Keaka bili su roditelji poglavice Keaweʻōpale. Gospa Kamakaimoku i Alapaʻi dobili su kćer, Manono I., dok je Alapaʻiju žena Kamaua rodila kćer, Kauwa‘u i sina, Mahuiu. Kauwa‘a je bila majka Julije Alapaʻi. Alapaʻi se oženio Umiaemoku te je par dobio dijete. Duke Kahanamoku bio je Alapaʻijev potomak.

Nakon Alapaʻijeve smrti, Keaweʻōpala je zavladao.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Herbert Henry Gowen (1977). The Napoleon of the Pacific: Kamehameha the Great. ISBN 1463748752