Poljska ševa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Alauda arvensis)
Poljska ševa
Status zaštite
LC[1]
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Podred: Passeri
Porodica: Alaudidae
Rod: Alauda
Vrsta: A. arvensis
Dvojno ime
Alauda arvensis
Linnaeus, 1758.
Raspon
Alauda arvensis

Poljska ševa (lat. Alauda arvensis) je mala ptica iz reda vrapčarki. Ove ševe rasprostranjene su velikom broju u Europi, Aziji i u planinama Sjeverne Afrike.

Opis[uredi | uredi kôd]

Poljska ševa duga je od 16-18 centimetara. Perje joj je na području trbuha smećkastobijele boje, dok je na ostalim dijelovima tijela smeđa, s ponekim svjetlijim i tamnijim nijansama. Mužjak ima karakterističan pjev, koji se čuje na daljini od 50 do 100 metara. Obično traje od 2 do 3 minute, ali može trajati i duže. Krila su šira kod mužjaka nego kod ženke, što mu omogućuje dulji let. U letu pokazuje kratki rep i kratka, široka krila. Hrani se kukcima. Ženka u lipnju u travnato gnijezdo snese od 3 do 6 jaja. Jaja su žuta/bijela sa smećkastim/ljubičastim točkama. Gnijezdo je veoma teško naći.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Obično su stanovnici zapadnih regija, dok se istočne poljske ševe zimi sele, idući prema sjeveru. Na zapadu, poljske ševe se uvijek zimi nastane na nizinama i morskim obalama. Azijske ptice mogu se pojaviti u lutanju u Aljaski; ove ptice također se mogu sresti na Havajima i na zapadu u Sjevernoj Americi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International (2004). Alauda arvensis. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Retrieved on 12 May 2006.