Muzej Albertina u Beču

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Albertina (Beč))
ALBERTINA
Osnovan 1805.
Smještaj Albertinaplatz, 1010, Beč, Austrija
Vrsta Umjetnički muzej
Broj posjetitelja 610.000 (2012.)[1]
Ravnatelj Dr. Klaus Albrecht Schröder
Pristup javnim prijevozom U1, U2, U4 (Karlsplatz)
Službena stranica albertina.at

Albertina je bečki muzej u kojem se čuva jedna od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svijetu s oko 65.000 crteža i preko milijun grafika. Muzej je smješten u palači svog osnivača, nadvojvode Alberta Kasimira von Sachsen-Teschena, po kojemu je dobio i ime. Nalazi se u samom središtu Beča u neposrednoj blizini čuvene Bečke državne opere i Hotela Sacher.

Fotografija Albrechtsplatza s Albertinom iza palače nadvojvode Friedricha i Mozartovog spomenika 1920. god.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nadvojvoda Albert postavio je grafičku zbirku sedamdesetih godina 18. stoljeća u dvorcu Pressburg, u kojem je obitavao kao guverner Kraljevine Ugarske od 1765. do 1781. godine. Na današnjem mjestu u bečkoj palači Nadvojvode Albrechta, Albertina se nalazi od 1795. godine, a za javnost je prvi put otvorena 1822. godine. Po Albertovoj smrti zbirka i sama palača pripali su njegovim nasljednicima - nadvojvodama Karlu te kasnije Albrechtu i Friedrichu, koji su nastavili s obogaćivanjem grafičke zbirke.

Od 1919. godine zbirka je u posjedu Republike Austrije, te se 1920. spaja sa zbirkom grafika bivše Carske dvorske biblioteke. Zbirka i palača u kojoj je smještena nose od 1921. godine današnji naziv Albertina.

Kolekcija[uredi | uredi kôd]

U muzeju se između ostalih čuvaju i djela Leonarda da Vincija, Michelangela, Raffaela, Peter Paul Rubensa, Oskara Kokoschke, Rembrandta, Albrechta Dürera, Gustava Klimta i Egona Schielea.


Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Muzej Albertina u Beču
  1. Broj posjetitelja Albertine, 20. prosinca 2012., wien.orf.at (njem.) Pristupljeno 4. kolovoza 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]