Alexander von Kluck

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Alexander von Kluck
Alexander von Kluck (ca. 1914).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 20. svibnja 1846.
Mjesto rođenja Münster, Pruska
Datum smrti 19. listopada 1934.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Alexander Heinrich Rudolph
von Kluck
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1865.-1916.
Čin General-pukovnik
Ratovi Austrijsko-pruski rat
Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Prva bitka na Marni
Prva bitka na Aisnei
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 1. armija
Odlikovanja Pour le Mérite

Alexander Heinrich Rudolph von Kluck (Münster, 20. svibnja 1846.Berlin, 19. listopada 1934.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 1. armijom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Alexander von Kluck se rodio u Münsteru kao peti od šest sinova (uz dvije kćeri) Betty i Rudolfa Kluck. Kluck je u prusku vojsku stupio 1865. godine sa 19. godina. Borio se u Austrijsko-pruskom ratu, te Prusko-francuskom ratu tijekom kojeg je dva puta bio ranjavan. Za hrabrost iskazanu u Prusko-francuskom ratu Kluck je odlikovan Željeznim križem. U Francuskoj je ostao kao dio njemačkih okupacijskih snaga do 1873. godine. Čin pukovnika dostigao je 1896., general bojnikom je postao 1899. godine, dok je 1906. promaknut u generala pješaštva. Kao general pješaštva i zapovjednik I. korpusa dobio je i plemićku titulu 1909. godine postavši tako Alexander von Kluck. U čin general-pukovnika promaknut je 1913. godine kada je imenovan glavnim inspektorom VII. vojnog područja.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Početkom Prvog svjetskog rata Kluck je imenovan zapovjednikom 1. armije. Njegova 1. armija bila je zajedno sa 2. armijom dio jakog njemačkog desnog krila koje je prema Schlieffenovom planu trebalo preko Belgije prodrijeti u Francusku, te okružiti francuske trupe i zauzeti Pariz. Kluck je tako u početku brzo napredovao porazivši Britanske ekspedicijske snage u bitkama kod Monsa 23. kolovoza 1914. i LeCateaua 26. kolovoza 1914. godine. Kluck je potisnuo i francusku 5. armiju, te dopro 13. milja do Pariza. Francuzi su kako bi zaustavili njemačko napredovanje namjeravali napasti njemačke armije novoformiranom francuskom 6. armijom zajedno sa britanskim snagama. Kluck je primijetio nazočnost savezničkih snaga, te je 1. armiju usmjerio istočno od Pariza čime je izložio svoje desno krilo savezničkim napadima. Uslijed Kluckovog napredovanja nastala je praznina između njemačke 1. i 2. armije širine od 50 km što su saveznici primijetili.

Iznenadni napad francuske 5. armije proširio je prostor koji je razdvajao njemačke armije, a napadu su se pridružile i Britanske ekspedicijske snage, te su njemačka 1. i 2. armija došle u težak položaj budući je prijetilo njihovo okruživanje i uništenje. Njemački Vrhovni stožer razmotrio je položaj, te odlučio da se njemačke armije povuku uslijed čega je došlo do povlačenja njemačkih armija iza rijeke Aisne.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Kluck je zapovijedao 1. armijom do 28. ožujka 1915. kada je teže ranjen od šrapnela kojeg je dobio u nogu dok je vršio inspekciju trupa na bojištu. U to vrijeme dok se oporavljao od zadobivenih rana Kluck je odlikovan ordenom Pour le Mérite. Kluck je umirovljen u listopadu 1916. godine. Do kraja života Kluck je bio uvjeren da bi njegovo napredovanje prema Parizu dovelo do odlučne njemačke pobjede da mu je dopušteno da napreduje.

Kluck je bio sposoban i agresivan zapovjednik, ali istodobno i arogantan i nepristupačan. Kao takav imao je nesreću da zapovijeda jednom od ključnih armija u njemačkom napredovanju u kolovozu 1914. godine, postupajući pritom po planu koji je imao svih mana koje je priznavao i sam njegov tvorac Schlieffen, ali koje mane nikada nisu otklonjene. Godine 1920. godine Kluck je objavio memoare Marš na Pariz i Bitka na Marni.

Alexander von Kluck preminuo je 19. listopada 1934. godine u 88. godini života u Berlinu.

Alexander von Kluck (u sredini) sa članovima stožera 1. armije

Literatura[uredi VE | uredi]

Ronald Pawly, Kaiser's Warlords: German commanders of World War I, Osprey publishing, 2003., str. 48-49
Spencer Tucker, Priscilla Mary Roberts, The Encyclopedia of World War I, ABC-CLIO ltd, 2005., str. 641-642

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Alexander von Kluck na stranici First World War.com
(eng.) Alexander von Kluck na stranici Historyofwar.com
(eng.) Alexander von Kluck na stranici Prussian Machine
(njem.) Alexander von Kluck na stranici Deutschland14-18.de