Ali G

Izvor: Wikipedija
Ali G u jednom od svojih nastupa

Ali G (Alistair Leslie Graham) je fiktivni satirični lik kojeg je osmislio ali ga i glumi britanski komičar i glumac Sacha Cohen.

Nastanak lika i prvi nastupi[uredi | uredi kôd]

Cohen je lik Ali G-ja osmislio kao sitnog kriminalca i MC-ja iz londonskog predgrađa Stainesa. U televizijskoj emisiji Da Ali G Show Ali G je ugostio i intervjuirao mnogobrojne poznate osobe. Svojim uličnim rječnikom te postavljanjem često naizgled trivijalnih pa i glupih pitanja svoje je goste u pravilu znao dovesti na opće oduševljenje gledatelja do neočekivanih reakcija, smijeha pa i ljutnje jer često uopće nisu razumjeli ironiju koju je Ali G koristio u razgovoru.

Zablude oko identiteta[uredi | uredi kôd]

Brojni mediji u početku nisu razumjeli ideju fiktivnog lika, te su Ali G-ja u stvari smatrali Cohenom, i obrnuto. Dokaz je to briljantne manipulacije koju je Cohen priredio kroz svoju emisiju, filmove i nastupe u javnosti i medijima,

Kontroverze[uredi | uredi kôd]

Iako se radi o potpuno izmišljenom fiktivnom liku koji potenciranjem određenih tema u stvari samo skreće pažnju javnosti na ta pitanja, nastupi Ali G-ja su redovito izazivali burnu reakciju. Zbog brojnih aluzija na seks, droge, kriminal i brojna druga osjetljiva pitanja u britanskom društvu ali i šire nerijetko je na sebe navukao i bijes i brojne oštre kritike pretežno konzervativnih i crkvenih krugova.

TV emisije i filmovi[uredi | uredi kôd]