Andezit

Izvor: Wikipedija
Primjerak andezita

Andezit je neutralna vulkanska eruptivna stijena.[1] Sastoji se od natrijevih i kalcijskih plagioklasa i bojenih minerala.

Nastaje miješanjem magma. To se javlja u nižim razinama Zemljine kore. Ovo se općenito smatra jednim od primarnih mehanizama kojim nastaju neutralne stijene kao što su monzonit i andezit.

Andezit spada u efuzivne magmatske stijene, stijene koje nastaju na Zemljinoj površini kao ishod djelomičnog taljenja stijena unutar plašta i kore. Magma neutralnog sastava kao što je andezitna teži stvaranju stožaca s izmiješanim pepelom, tufom i lavom te može imati viskoznost sličnu debeloj, hladnoj molasi ili čak grublju kad erumpira.

Andezitna magma je po sastavu:

SiO2 ~ 60%
Fe-Mg: ~ 3%
temperatura: ~1000°C
viskoznost: umjerena
eruptivna ponašanja: eksplozivno
rasprostranjenost: konvergentne granice ploča

Andezit u svom sastavu običava sadržavati minerale kao što su allanit, enstatit, hipersten, diopsid, hornblend (v. amfiboli). Andezit nalazimo u obsidijanu (v. vulkansko staklo).

U Hrvatskoj se pojavljuje na Krndiji.[2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gradri.hr[neaktivna poveznica]
  2. Bedemgrad. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. srpnja 2011. Pristupljeno 20. lipnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Kamenolom Gradac. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. kolovoza 2015. Pristupljeno 20. lipnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)