Anne Frank

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Anne Frank
Anne Frank breed1.jpg
Puno ime Annelies Marie Frank
Rođenje 12. lipnja 1929.
Frankfurt na Majni, Njemačka
Smrt ožujak 1945.
Donja Saska, Njemačka

Anne Frank (pravo ime Annelies Marie Frank; Frankfurt na Majni, 12. lipnja 1929.koncentracijski logor Bergen-Belsen, ožujak 1945.), bila je Židovka i autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju.

Životopis[uredi VE | uredi]

Obitelj Frank je bila liberalna židovska obitelj koja je živjela u Frankfurtu na Majni. Dolaskom nacista na vlast u Njemačkoj Židovi su postepeno postali nepoželjni. Cijela je obitelj u ožujku 1933. godine izbjegla u Amsterdam. U Nizozemskoj su nastavili normalan život, a Anne je krenula u vrtić. Nakon njemačke okupacije Nizozemske, židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata ocu je vraćen Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. Otto Frank nije želio da se zaboravi na sudbinu njegove kćeri, pa je dnevnik objavio pod naslovom "Tajno skrovište".

Dnevnik Anne Frank na hrvatskom[uredi VE | uredi]

Prema Katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu,[1] Dnevnik Anne Frank objavljen je na hrvatskom (i srodnim jezicima) najmanje 11 puta između 1969. i 2000. godine. Dvaput je preveden s engleskog (Zagorka Lilić, Giga Gračan) i jednom s njemačkog (Ana Šegvić). Čini se, međutim, da nema izravnog hrvatskog prijevoda s nizozemskog izvornika.

Najnovije je izdanje Dnevnika Anne Frank: Dnevnik Anne Frank / [prijevod s njemačkog Ana Šegvić], Split: Marjan knjiga, 2000. (ISBN 953-159-222-5).

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P vip.svg Nedovršeni članak Anne Frank koji govori o osobi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.