Anne Frank

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Anne Frank
Puno ime Annelies Marie Frank
Rođenje 12. lipnja 1929.
Frankfurt na Majni, Njemačka
Smrt ožujak 1945.
Donja Saska, Njemačka

Anne Frank (pravo ime Annelies Marie Frank; Frankfurt na Majni, 12. lipnja 1929. - koncentracijski logor Bergen-Belsen, ožujak 1945), bila je Židovka i autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju.

Nakon njemačke okupacije Nizozemske, židovska je obitelj Frank od 1942. godine živjela u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke koncentracijske logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. Nakon rata pronađen je u Amsterdamu Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji.

Dnevnik Anne Frank na hrvatskom[uredi VE | uredi]

Prema Katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu,[1] Dnevnik Anne Frank objavljen je na hrvatskom (i srodnim jezicima) najmanje 11 puta između 1969. i 2000. Dvaput je preveden s engleskog (Zagorka Lilić, Giga Gračan) i jednom s njemačkog (Ana Šegvić). Čini se, međutim, da nema izravnog hrvatskog prijevoda s nizozemskog izvornika.

Najnovije je izdanje Dnevnika Anne Frank: Dnevnik Anne Frank / [prijevod s njemačkog Ana Šegvić], Split : Marjan knjiga, 2000. (ISBN 953-159-222-5).

Bilješke[uredi VE | uredi]