Ante Martinac

Izvor: Wikipedija
Ante Martinac - Čiko
Ante Martinac
Rođenje Metković, 21. travnja 1944.
Smrt Zagreb, 17. srpnja 2006.
Nacionalnost Hrvat
Poznat(a) po Povjerenik 1. HNL
Zanimanje Hrvatski sportski djelatnik
Portal o životopisima

Ante "Čiko" Martinac (Metković, 21. travnja 1944.Zagreb, 17. srpnja 2006.), bivši je hrvatski sportski djelatnik i povjerenik Prve hrvatske nogometne lige.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Metković[uredi | uredi kôd]

Ante Martinac je rođen u Metkoviću, 21. travnja 1944. Nakon školovanja u rodnom Metkoviću, kratko je bio nastavnik fizike i matematike u nekoliko osnovnih škola u dolini Neretve, a 25 godina radnog vijeka proveo je u TRO Razvitak iz Metkovića, gdje bio voditelj Elektronskog računskog centra, voditelj Općih poslova i predsjednik Radničkog savjeta.

Suosnivač je Košarkaškog kluba Mladost, bio je tajnik rukometnog kluba Mehanika, utemeljitelj Auto moto društva Razvitak, te prve auto škole u gradu. Bio je član svih gradskih kulturnih društava (kazališnog, folklornog, pokladnog.), a bio je i predsjednik metkovske Gradske glazbe. Suosnivač je prve sportske vojne postrojbe u Domovinskom ratu, u sklopu 116. brigade HV "Neretvanski gusari" u Metkoviću.

Ostavio je dubok trag i u novinarstvu. Čak je 20 godina bio dopisnik TV Zagreb iz Metkovića, kao i nekoliko dnevnih novina u bivšoj Jugoslaviji. Jedan je od utemeljitelja Neretvanskog vjesnika i njegov dugogodišnji glavni urednik.

Ostat će raritet da je kao jedan od utemeljitelja popularnih projekata "Jadranski susreti" i "Susreti jadranskih konopaša" uspio Metković uvrstiti među gradove domaćine iako jedini od svih gradova sudionika nije na moru.[1]

Iako nikada nije bio član Komunističke partije, dobio je Orden zasluga za narod.

Hrvatski nogometni savez[uredi | uredi kôd]

Bio je igrač podmlatka i kraće vrijeme prve momčadi NK Neretva, a kasnije i dugodišnji tajnik kluba. Položio je sudački ispit, a obnašao je i dužnost nogometnog delegata na području Dalmacije. Bio je član predsjedništva, a od 1990. godine i predsjednik tadašnjeg Nogometnog saveza Dalmatinske regije,[2] te zastupnik u Skupštini Fudbalskog saveza Jugoslavije i Nogometnog saveza Hrvatske (danas: Hrvatski nogometni savez) prije Domovinskog rata. Na Skupštini FSJ-a u Sarajevu 1990. g. prvi je predložio razdruživanje NSH-a od FSJ-a, a bio je i sudionik sljedeće Skupštine u Beogradu kada je NSH istupio iz FSJ-a.

Jedan je od utemeljitelja samostalnog Hrvatskog nogometnog saveza i član šesteročlanoga Kriznog stožera HNS-a početkom Domovinskoga rata, a jedan je od zaslužnih ljudi za obnavljanje hrvatske nogometne reprezentacije i organizaciju povijesne utakmice s reprezentacijom SAD-a u Zagrebu 1990.[3]

Ante Martinac bio je voditelj Marketinga HNS-a od 1992. do 1997., a od 1997. do 2003. bio je povjerenik 1. HNL, kada je u medijima često oslovljavan kao „Prljavi Harry hrvatskog nogometa” zbog njegove odlučnosti u borbi protiv nepravilnosti i nepravdi u nogometu.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]