Apatin

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Apatin. Za druga značenja, pogledajte Apatin (razdvojba).

Apatin (njem. Abthausen) je grad u Bačkoj (Vojvodina, Srbija), sjedište istoimene općine. Apatin je smješten u sjeverozapadnoj Bačkoj, na lijevoj obali Dunava. Teritorij općine Apatin zahvaća površinu od 333 četvorna kilometra, a graniči se sa općinama Sombor i Odžaci, te Republikom Hrvatskom. Ostala naselja u općini su Kupusina, Prigrevica, Svilojevo i Sonta.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, općina Apatin ima 32.813 stanovnika. Najbrojnije nacionalne skupine su:

U apatinskoj općini u kategoriju „neopredeljeni“ upisalo se 1893 popisanih, a u kategoriju „nepoznato“ upisana je 70 osoba. Regionalnu pripadnost iskazalo je 59 stanovnika općine.

U gradu Apatinu živi 19.289 stanovnika, u Kupusini 2.370, Prigrevici 4.786, u Svilojevu 1.354, dok u Sonti živi 4.994 stanovnika.

Hrvati u Apatinu[uredi VE | uredi]

Hrvati u Apatinu su važna i nezaobilazna narodna zajednica. Iako postoji dovoljan broj zainteresiranih i dovoljan broj djece, krajem 2012. još nema nastave na hrvatskom niti predmeta 'Hrvatski s elementi nacionalne kulture'.[1]

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Osiguravaju se sve bolji uvjeti za obrazovanje na hrvatskom jeziku Siniša Jurić, 28.prosinca 2012, Radio Subotica:: Uredništvo programa na hrvatskom jeziku
  2. DVHH - Fernbach von Apatin Napisao Boris Masic, na engleski prevela Annette Schwindt

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]Flag of Serbia.svg Nedovršeni članak Apatin koji govori o gradu u Srbiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.