Arapski noj

Izvor: Wikipedija
Arapski noj
Slika arapskog noja iz Kitab al-Hayawan, al-Jahiza, Sirija, 14. stoljeće
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli (1966.)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Struthioniformes
Porodica:Struthionidae
Rod:Struthio
Vrsta:S. camelus
Podvrsta:S. c. syriacus
Trojno ime
Struthio camelus syriacus
Rothschild, 1919.
Baze podataka

Arapski noj (lat. Struthio camelus syriacus) je izumrla podvrsta noja koja je živjela na Arapskom poluotoku i na Bliskom istoku. Vjerojatno je izumro oko 1966. godine.

Čini se da je njegov raspon datirao u prapovijesna vremena, ali s isušivanjem Arapskog poluotoka, nestaje iz negostoljubivih područja Arabijske pustinje, kao što je Rub' al Khali. U povijesti, čini se da je imao dvije diskretne podpopulacije. Manja je bila jugoistočno od Arapskog poluotoka, a veća na području gdje se danas granice Saudijske Arabije, Jordana, Iraka i Sirije sastaju.

Arapski noj dugo je imao značajno mjesto u kulturi regije u kojoj je živio. Odrasla jedinka s 11 mladunaca prikazana je na poznatom prapovijesnom "Graffiti Rock I" blizu Rijada. U Mezopotamiji bio je žrtvena životinja i prikazivan je u umjetnosti. Često bi bio oslikavan na šalicama i drugim predmetima napravljenim od nojevih jaja. Te umjetnine su trgovane sve do Etrurije za vrijeme neoasirskog razdoblja.

U rimsko doba došlo je do velike potražnje arapskog noja u lovnim igrama ili u kulinarske svrhe. Nakon uspona islama, arapski noj postaje simbol bogatstva i elegancije, tako da je lov ovih nojeva postao razbibriga za bogate ljude i plemiće (ako je bio pravilno zaklan, bio bi halal za Muslimane. Jaja i perje intenzivno su korišteni u pravljenju rukotvorina.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Aharoni, I. (1938): On Some Animals Mentioned in the Bible. Osiris 5: 461-478. First page image
  • Rothschild, Walter (1919): Description of a new subspecies of Ostrich from Syria. Bulletin of the British Ornithologists' Club 39: 81-83.
  • Robinson, Terence J. & Matthee, Conrad A. (1999): Molecular genetic relationships of the extinct ostrich, Struthio camelus syriacus: consequences for ostrich introductions into Saudi Arabia. Animal Conservation 2(3): 165-171.
  • Seddon, Philip J. & Soorae, Pritpal S. (1999): Guidelines for Subspecific Substitutions in Wildlife Restoration Projects. Conserv. Biol. 13(1): 177-184.