Arboretum

Izvor: Wikipedija
Arboretum Trsteno
Arboretum Opeka

Arboretum je nasad raznovrsnoga domaćega i stranoga drveća i grmlja koji služi za znanstvene, uzgojne i dekorativne svrhe. U arboretumu se proučavaju biološka svojstva i odnosi različitih drveća i grmlja.[1] Razmještaj biljnoga materijala u arboretumima odgovara ekološkima i umjetničkima zahtjevima vrtne arhitekture. Arboretum se također može kombinirati i s botaničkima i drugima vrtovima.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Riječ arboretum dolazi od latinskih riječi arbor, arboris, što znači drvo.

Funkcija i sadržaj arboretuma[uredi | uredi kôd]

Osim znanstveno-obrazovne arboretum ima i dekorativnu dekorativne ulogu, kao i sanitarno-higijenski značaj. Arboretumi se osnivaju u sklopu različitih relevantnih institucija ili botaničkih vrtova, ali se mogu podizati i kao javne zelene površine – parkovi.

  • Znanstveno-obrazovna funkcija ogleda se u mogućnosti odvijanja praktične nastave iz relevantnih područja (botanika, šumarstvo i sl). U njemu se proučavaju biološka svojstva drvenastih vrsta i njihovi međusobni odnosi i vrše druga multidisciplinarna istraživanja. U Hrvatskoj su svi arboretumi zakonom zaštićeni.
  • Dekorativna funkcija arboretum ispunjava uklapajući se u sustav zelenila okolnoga prostora. Svojima kompozicionima rješenjima i raznovrsnošću biljaka svakako doprinosi u velikoj mjeri pejzažu, a svakako predstavlja reprezentativnu zelenu površinu.
  • Sanitarno-higijenska funkcija zasniva se na činjenici da su arboretumi najčešće velike zelene površine i samime time imaju veliki utjecaj na smanjenje onečišćenja zraka, smanjenju buke, regulaciju temperature i vlažnosti zraka i druge vrste zagađenja.[2][3]

Arboretum koji sadrži samo četinjače, naziva se pinetum. Slična zbirka, koja na jednom mjestu sadržava različite nasade vinove loze zove se viticetum. Grmove ćemo naći u fruticetumu (latinski: frutex – grm).

Arboretum i botanički vrt[uredi | uredi kôd]

Arboretumi su botanički vrtovi u kojima se uzgajaju samo drvenaste vrste – drveće i grmlje, dok se u botaničkima vrtovima u šireme smislu uzgajaju raznovrsnije biljke. U arboretumima najčešće nema staklenika, već se biljke sade na otvorenome.[4]

Pri podizanju arboretuma kriteriji za izbor biljaka se razlikuju od onih u hortikulturnome oblikovanju drugih prostora, kao što su parkovi, perivoji i vrtovi, jer ako se osim znanstvene i obrazovne funkcije vodi računa i o estetskome izgledu, arboretum neće biti samo skupina bez reda posađenih eksperimentalnih biljaka, već i prostor ugodan za boravak.[5]

Osim toga, unošenje novih biljnih vrsta u arboretum može doprinijeti bioraznolikosti i širega područja, ali i imati negativne posljedice, zbog čega prije unošenja svake nove vrste neophodno je provjeriti njenu moguću invazivnost.[5]

Arboretumi u svijetu[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Prvi arboretum na svijetu jest onaj u Trstenom; sa sigurnošću se može reći da je 1492. godine već postojao. Tada izgrađeni 15 metara dugi akvedukt još je i danas u funkciji.

Danas u Hrvatskoj postoje pet arboretuma: Arboretum Trsteno kraj Dubrovnika, Arboretum Lisičine u selu Lisičine kraj Voćina u Slavoniji, Arboretum Opeka u općini Vinica kod Varaždina i Arboretum Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu i Arboretum Gaj kod Imotskog.[6]

U Srbiji[uredi | uredi kôd]

Arboretum Šumarskog fakulteta u Beogradu

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b arboretum | Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 20. listopada 2022.
  2. Enciklopedija Leksikografskog zavoda. Leksikografski zavod FNRJ. Zagreb.
  3. Arboretum Šumarskog fakulteta u Beogradu – funkcija i značaj. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. studenoga 2015. Pristupljeno 5. lipnja 2020.
  4. Kovačić 2015.
  5. a b Idžojtić, Zebec i Poljak 2011, str. 199.
  6. Započeo projekt "Arboretum Gaj". Radio Imotski. 31. ožujka 2022. Pristupljeno 20. listopada 2022.
  7. Arboretum Šumarskog fakulteta u BeograduArhivirana inačica izvorne stranice od 5. lipnja 2020. (Wayback Machine), pristupljeno 5. lipnja 2020.
  8. Arboretum Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. srpnja 2015. Pristupljeno 5. lipnja 2020.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Arboretum