Arheološki park San Agustín

Koordinate: 1°55′N 76°14′W / 1.917°N 76.233°W / 1.917; -76.233
Izvor: Wikipedija
Arheološki park San Agustín
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Kolumbija
Godina uvrštenja1995. (19. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloiii
Ugroženost-
PoveznicaUNESCO:744
Koordinate1°55′N 76°14′W / 1.917°N 76.233°W / 1.917; -76.233
San Agustín na zemljovidu Kolumbije
San Agustín
San Agustín
Lokacija San Agustína u Kolumbiji

Arheološki park San Agustín nalazi se u gradu San Agustín u Kolumbiji. Osnovan je kako bi se zaštitili njegovi spomenici, A 1995. godine je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Amerikama zbog "najveće koncentracije vjerskih spomenika i megalitskih skulptura u Južnoj Americi, smještenih u spektakularnom krajoliku".

Odlike[uredi | uredi kôd]

Grobnica božanstva podaprta ratnicima
Ulaz u Bosque de las Estatuas

Velik dio ovog područja je bogat arheološki krajolik s dokazima drevnih putova, granica polja, odvodnih jaraka i umjetnih platformi, kao i brojnih nadgrobnih spomenika. To je sveta zemlja, mjesto hodočašća i štovanja predaka. Ovi arhajski stražari, neki viši od 4 m i teški po nekoliko tona, isklesani su od vulkanskog tufa i andezita i pretpostavlja se kako su imale sepulkralnu (grobnu) ulogu.[1] Neki su zaštićeni pogrebnim sobama, monolitnim sarkofazima i ukopima, a predstavljaju božanstva s prijetećim licima, mitske ratnike naoružane s palicama, okruglih očiju i jaguarskih zuba. Glavna skupina arheoloških spomenika su Las Mesitas (umjetni humci, terase, nadgrobni spomenici i kameni kipovi), te Fuente de Lavapatas (vjerski spomenik isklesan u kamenom koritu na izvoru potoka) i Bosque de las Estatuas (tj. "Šuma skulptura", primjeri kamenih kipova iz cijele regije).

Najstariji opis ovog arheološkog lokaliteta je onaj kapucinskog monaha Juana de Santa Gertrudisa u njegovj knjizi "Prirodna čudesa" iz 1756. godine. No, znanstvena istraživanja na ovom području su počela tek 1914. godine pod vodstvom njemačkog profesora Konrada Theodora Preussa, a najtemeljitije ih je istražio Gerardo Reichel-Dolmatoff (1966.).

Znanstvenici se ne mogu složiti oko datiranja lokaliteta jer iako većina pretpostavlja kako su spomenici nastali od 1. do 8. stoljeća, neki zastupaju mišljenje kako su stari čak 13.000 godina, dok drugi smatraju kako su nastali netom prije Španjolskog osvajanja. Njihovi stvaratelji nisu ostavili pisanih spomenika, a misterij produbljuju prikazi životinja kojih nema u Americi, kao što su gorile i slonovi iz Afrike, dok neki ljudski likovi na glavama nose turbane.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Arheološki park San Agustín
  1. Wonders of the World, AA Publishing, 1991., str. 203 ISBN 0749531886
  2. Thomas, Colombia’s Valley of the Statues na earthoria.com (engl.) preuzeto 12. siječnja 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]