Asurbanipal

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Asurbanipal Asirski)
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Asurbanipal u lovu, asirski reljef iz palače u Ninivi.

Asurbanipal (asirski: Aššurbanapli), poznat i kao Sardanapal, bio je asirski kralj. Vladao je od 669. do 627. g. pr. Kr. Tijekom čitave vladavine vodio je mnoge ratove. Pobijedio je egipatskog vladara Taharka (666. pr. Kr.) i zavladao Egiptom. Vodio je osvajačke pohode na Arabiju, Babiloniju (koju je osvojio 648. pr. Kr.), Elam (639. pr. Kr. razorio je elamitsku Suzu) i Tir. Utvrdio je prijestolnicu Ninivu i podizao je raskošne palače.

Nakon njegove smrti javili su se unutarnji sukobi, a nakon provale Skita, medijski i babilonski vladari u razdoblju od 626. do 608. pr. Kr. u potpunosti osvajaju i dijele teritorij Asirije, čime asirska država prestaje postojati.

Asurbanipalova knjižnica[uredi | uredi kôd]

Eugène Delacroix, Sardanapalova smrt, 1837., ulje na platnu, 392 × 496 cm, Louvre. Ova slika je nastala po drami Lorda Byrona "Sardanapal" kojeg je on zamijenio za Asurbanipala.

Iz njegove knjižnice u Ninivi potječe najveća zbirka babilonsko-asirske literature. Asurbanipal je želio na jednom mjestu okupiti sve što su na Bliskom istoku stvorile generacije na književnom i znanstvenom polju. Zaposlio je veliki broj prepisivača i poduzeo sustavno skupljanje babilonsko-asirske književnosti. Knjižnica je bila podijeljena po stručnim skupinama i opskrbljena oznakama za snalaženje; imala je i kataloge. Svaka je pločica sadržavala kolofon s podacima o sadržaju, prepisivaču i sl. Knjižnica je uništena 612. pr. Kr. prilikom medijsko-babilonske opsade Ninive.

Potkraj 19. stoljeća u Ninivi pronađeno je više od 20.000 glinenih pločica ispisanih klinopisom koje se danas čuvaju u Britanskom muzeju u Londonu.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Asurbanipal