Badlands (1973.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Badlands (1973))
Badlands
RedateljTerrence Malick
ProducentTerrence Malick
ScenaristTerrence Malick
Glavne ulogeMartin Sheen
Sissy Spacek
Warren Oates
GlazbaGeorge Aliceson Tipton
SnimateljTak Fujimoto
Steven Larner
Brian Probyn
MontažaRobert Estrin
DistributerWarner Bros.
Godina izdanja1973.
Trajanje94 min.
Država SAD
Jezikengleski
španjolski
Žanrfilm ceste
Proračun$450.000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Badlands (hrv. Pustara) je film ceste Terrencea Malicka iz 1973. godine.

Kit Carruthers, neuspješni 25-godišnjak zaposlen kao smetlar, upušta se u ljubavnu vezu s deset godina mlađom Holly. Kako se njezin otac protivi njihovu druženju, Kit ga ubije i s djevojkom bježi iz grada. Na besciljnom putovanju američkom provincijom počini još ubojstava. Radnja je ispričana od strane Holly čiji je subjektivni i romantični pogled na zbivanja često u neskladu sa stvarnošću.

Priča je dijelom inspirirana stvarnim slučajem Charlesa Starkweathera i Caril Ann Fugate, mladog para koji je krajem pedesetih počinio niz ubojstava i potresao američku javnost. Badlands je naziv za neplodan i teško prohodan tip zemljišta oblikovanog jakim erozivnim djelovanjem vode i vjetra.

To je prvi dugometražni film koji je Malick režirao. Sniman je od svibnja do srpnja 1973. godine s budžetom od 450.000 dolara. Kritičari su ga hvalili, a kao značajno djelo pohranjen je u američkom Nacionalnom filmskom registru. Glavni glumac, Martin Sheen, u intervjuima je navodio ovu ulogu kao najdražu u karijeri.[1] Sissy Spacek, koja igra glavnu žensku ulogu, na snimanju je upoznala svojeg budućeg muža, Jacka Fiska, scenografa i stalnog Malickova suradnika.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Kit je siromašan mladić zaposlen kao smetlar u gradiću u Južnoj Dakoti. Jednog dana, nakon posla, sreće na ulici srednjoškolku Holly s kojom započne razgovor. Ona živi s ocem, slikarom reklama koji ju je sam odgojio nakon teško prežaljene smrti svoje supruge. Kako je i Holly osamljena, počne se družiti s Kitom; svidi joj privlačan mladić ponešto neobičnog ponašanja i upuštaju se u ljubavnu vezu koju skrivaju od oca znajući da je nikada ne bi odobrio.

Otac uskoro sazna i to ga razbjesni. Za kaznu upuca kćerinog psa i natjera je da ide na dodatne sate u glazbenoj školi. Kit pokuša umoliti od njega dopuštenje za vezu objašnjavajući da mu je Holly prva djevojka i da mu mnogo znači, ali otac ne želi da mu se kći viđa sa starijim propalitetom. Nakon toga Kit odluči povesti Holly sa sobom; ubije oca, zajedno spale kuću i automobilom odlaze na put bez jasnog cilja.

Neko vrijeme žive u divljini gdje se Kit dobro snalazi. Kada u njihovu nastambu dođu trojica naoružanih muškaraca Kit ih hladno ubija objašnjavajući da se radi o lovcima na glave koji bi isto učinili njima. Odlaze kod njegovog starog prijatelja, no i to završava krvavo: sumnjičavi Kit puca i u njega i u mladi par koji je slučajno naišao. Radi namirnica opljačkaju bogatašku kuću, ali ukućane poštede. Holly pasivno sudjeluje u svemu; iako često i ne odobrava Kitovo ponašanje, nikada mu se ne suprotstavlja.

Kako su se njihovi zločini pročuli, stanovnici okolnih mjesta poduzeli su mjere opreza, a za mladim parom krenula je i potjera. Svjesni toga, klone se naselja i odlutaju u pustoš Montane. Život u takvim uvjetima dosadi djevojci i njezina ljubav prema Kitu nestaje, postaje joj jasno da s njim nema budućnosti. Kada ih sustigne policija, ona mu daje do znanja da ne želi dalje ići s njim i razočarani mladić bježi sam.

Uskoro i njemu dosadi bježati te mirno dopušta da ga uhvate. Pri tome se pravi važan pred policajcima i čak uspijeva osvojiti njihove simpatije. Opušten je i sudbina ga ne brine. Da bi omogućio bolji život djevojci, preuzima na sebe svu krivnju i dobiva smrtnu kaznu. Ona dobiva samo uvjetnu, a kasnije se uda za sina odvjetnika koji ju je branio.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]