Baldur von Schirach

Izvor: Wikipedija
Baldur von Schirach
Baldur von Schirach

Reichsjugendführer
trajanje službe
1933. – kolovoz, 1940.
Prethodnik nitko
Nasljednik Artur Axmann
Rođenje 9. svibnja 1907., Berlin, Njemačka
Smrt 8. kolovoza 1974., Kröv na Moselu, Njemačka
Politička stranka NSDAP

Baldur Benedikt von Schirach (Berlin, 9. svibnja 1907.Kröv na Moselu, Rheinland-Pfalz, 8. kolovoza 1974.), nacistički političar, zapovjednik Hitlerove mladeži, gauleiter Beča.

NSDAP-u se priključio 1925. godine postavši fasciniran Hitlerom (Kershaw piše da je navodno pročitao Mein Kampf za jednu večer). Uskoro je postao vođa nacističkog studentskog pokreta i nacističke mladeži. Godine 1933. imenovan je čelnikom Hitlerove mladeži. Bio je i časnik u Sturmabteilunga s činom Gruppenführera.

Za vrijeme rata organizirao je deportacije njemačke djece iz podučja savezničkog bombardiranja. Dobrovoljno se prijavio za sudjelovanje u pohodu na Francusku gdje je nagrađen Željeznim križem. Od 1940. pa do kraja rata je bio gauleiter Beča. Iako je bio antisemit i organizirao deportacije Židova, s vremenom je postao kritičan prema nacističkoj politici glede Židova i stanovnika istočne Europe. Zbog toga je izgubio Hitlerovu naklonost.

Predao se 1945. godine. Bio je sudionik prvog dijela Nürnberškog sudskog procesa. Pokajao se za svoja djela, odslužio 20 godina i nakon izlaska iz zatvora povukao se na jug Njemačke. 1974. godine izdao je memoare: "Vjerovao sam u Hitlera". Umro je 1974. godine u 67. godini života. Bio je oženjen i imao četvero djece. Od žene se razveo 1950. godine dok je bio u zatvoru.