Banksy

Izvor: Wikipedija

Banksy je pseudonim poznatog britanskog crtača grafita nepoznata identiteta.[1][2] Pretpostavlja se da je iz grada Yate pored Bristola,[1] te da je rođen 1974.,[3] no to još nije sa sigurnošću dokazano. Također se nagađa da je švicarski umjetnik Maître de Casson zapravo Banksy.[4] Međutim, Maître de Casson kaže da on nije Banksy.[5] Svojim satiričnim i duhovitim grafitima, koje crta uz pomoć ličilačkih šablona često iskazuje nezadovoljstvo ratom i kapitalizmom. Među njegovim poznatim uradcima su oslikavanje izraelskog zida na Zapadnoj obali idiličnim prizorima, postavljanje svojih slika u poznate muzeje, te postavljanje izložbe sa živim oslikanim životinjama.

Banksy koristi taktike komunikacijske gerile, kako bi ponudio alternativnu perspektivu o političkim i ekonomskim pitanjima. Često mijenja i modificira poznate motive i slike. Preuzeo je naručeni posao u dobrotvorne svrhe (npr. za Greenpeace) i dizajnirao brojne naslovnice CD-a. Kao umjetnik do sada je radio u zemljama poput Australije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Izraela, Italije, Jamajke, Japana, Kanade, Kube, Malija, Meksika, Austrije, Palestinskih teritorija, Španjolske i SAD-a.

Uz primjenu šablona grafita Banksy je neovlašteno instalirao i svoja djela u nekoliko muzeja. 2005. njegova su djela pojavila na ovaj način u londonskom Tate Modern, New York Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art, Brooklyn Museum, American Natural History Museum i Louvreu. U svibnju 2005. u Britanskom muzeju pronađena je Banksyjeva verzija špiljske slike na kojoj je prikazan čovjek u lovu s kolicima za kupovinu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b On the trail of artist Banksy. BBC News. 8. veljače 2007. Pristupljeno 8. veljače 2007.
  2. "Daily Mail unmasks Banksy, srpanj 2008
  3. Real name: Robert Thomas Banks, 33 years old in 2007 (BBC)
  4. Hans-Heiner Dobke. 9. prosinca 2019. Ist Banksy der Leipziger Maler Maître de Casson? (njemački). Pristupljeno 28. listopada 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. Maître de Casson. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. listopada 2020. Pristupljeno 28. listopada 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Banksy