Smeđi bazilisk

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Basiliscus vittatus)
Smeđi bazilisk
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Sauropsida
Red:Squamata
Podred:Iguania
Porodica:Corytophanidae
Rod:Basiliscus
Vrsta:B. vittatus
Dvojno ime
Basiliscus vittatus
Wiegmann, 1828.
Baze podataka

Smeđi bazilisk (lat. Basiliscus vittatus) je vrsta baziliska koja živi u Panami, Belizeu, sjeverozapadnoj Kolumbiji i Kostariki, a uvedena je i u američku državu Floridu kao feralna vrsta.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Muški smeđi bazilisk može doseći duljinu tijela i do 80 centimetara, a ženke su nešto manje. Težak je od 200 do 600 grama. Ima tri grbe koje su na glavi, uz tijelo i rep. Obično je smeđe ili maslinasto-smeđe boje, te ima crne pruge koje se obično nalaze samo na bokovima i leđima. Od očiju do stražnjeg dijela nogu proteže se bijela pruga. Mužjaci imaju veće grbe od ženki. Ima duge prste i oštre kandže.

Način života[uredi | uredi kôd]

Kao i većina gmazova, aktivan je tijekom dana. Kad bježi od grabežljivaca vrlo brzo može kretati se i na površini vode, baš kao i ostali bazilisci. Ima velike stražnje noge s plivaćim kožicama između svakog nožnog prsta. Činjenica da se može kretati na površini vode uz pomoć stopala nalik na mrežu, daje im izgled "hodanja po vodi".

Budući da je svežder, hrani se i mesom i biljkama. Hrani se šturcima, brašnarom, miševima i drugim manjim životinjama, te raznim biljnim dijelovima.

Ženka polaže 2-18 jaja pet do osam puta godišnje. Iz jaja se izlegnu mali bazilisci nakon tri mjeseca. Teški su samo dva grama.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Conant, Roger; Collins, Joseph (1991). A Field Guide to Reptiles and Amphibians Eastern/Central North America. Boston, Massachusetts: Houghton Mifflin Company. ISBN 0395583896.