Bazilije Veliki

Izvor: Wikipedija
Bazilije Veliki
Βασίλεıος
Bazilije Veliki, mozaik u kijevskoj katedrali sv. Sofije
Rođen 329./30.
Caesarea Mazaca
Preminuo 1. siječnja 379.
Caesarea Mazaca
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Anglikanska Crkva
Istočne pravoslavne Crkve
Spomendan 2. siječnja
Portal o kršćanstvu

Bazilije Veliki (grč.: Μέγας Βασίλειος; Caesarea Mazaca, 329./30. - Caesarea Mazaca, 1. siječnja 379.), kršćanski svetac, crkveni otac, učitelj Crkve.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Utemeljitelj je kršćanskog redovništva na istoku, čije su postavke o redovničkom životu bile temeljem i uzorom svim kasnijim velikanima koji su utemeljili kršćanske redove, među ostalim i što je sveti Bazilije bio duboko redovnik u duši, znajući da ne može biti nikakva pravilna redovnička života bez raznih pobožnih vježba i molitava.

Spada među četiri najveća istočna oca. Zajedno ga se slavi, na zajednički spomendan, sa svetim Grgurom Nazijanskim, s kojim je bio nerazdvojan prijatelj za života. Ta nerazdvojnost je počela od doba kada su sveti Bazilije i sveti Grgur skupa bili na studiju, a zbližila ih je pobožnost i istovjetnost misliju. Obojica su bili prisiljeni napustiti samoću te preuzeti biskupska sjedišta u Carigradu i u Cezareji u Kapadociji.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Spomendan mu je 2. siječnja. Istočne Crkve ga slave na 1. siječnja, a u zapadnim Crkvama ga se prije slavilo na 14. lipnja, kada je bio proglašen svetim.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Bazilije Veliki
Mrežna mjesta