Brú na Bóinne

Koordinate: 53°41′34″N 6°27′0″W / 53.69278°N 6.45000°W / 53.69278; -6.45000
Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Bend of the Boyne)
Arheološki lokalitet na zavoju Boyne
Svjetska baštinaUNESCO
}}
Država Irska
Godina uvrštenja1993. (17. zasjedanje)
VrstaKulturno dobro
Mjeriloi, iii, iv
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:659
Koordinate53°41′34″N 6°27′0″W / 53.69278°N 6.45000°W / 53.69278; -6.45000
Brú na Bóinne na zemljovidu Irske
Brú na Bóinne
Brú na Bóinne
Lokacija Brú na Bóinnea u Irskoj

Brú na Bóinne (irski za "Palača Boyne") je skupina neolitskih spomenika u okrugu Meath, pokrajina Leinster u Irskoj, koji su izgrađeni oko 3.500-3.200 godine pr. Kr.; prije egipatskih piramida. To je najveći i jedan od najvažnijih megalitskih prapovijesnih arheoloških lokaliteta u Europi. Njegovi neoliski tumuli, menhiri i dolmeni su izgrađeni zahvaljujući poznavanju osnovnih astronomskih i znanstvenih spoznaja, što je najočitije na podzemnoj grobnoj dvorani Newgrange.

Svetište Newgrange
Svetište Newgrange

Lokalitet okružuje rijeka Boyne s tri strane, a sa sjeverne strane njenom pritokom, rijekom Mattock. Tako da je potpuno okružen vodom i često se naziva i "Zavoj rijeke Boyne", što je nepravilan prijevod irskog naziva Brú na Bóinne što zapravo znači "Palača Boyne".

Lokalitet se sastoji od 40 podzemnih grobnih dvorana i drugih spomenika od kojih sz najpoznatiji koncentrirani na sjevernoj strani rijeke (Newgrange, Knowth i Dowth), koji su slavni i zbog velike kolekcije neolitskih umjetnina koje su pronađene tu. Ovi tumuli su građeni na zavoju rijeke i postoje dokazi da su izgrađeni od kamenja s još starijih građevina, poput mezolitskog kamenog oruđa. Također su posjećivani stoljećima poslije o čemu svjedoče grobni darovi iz brončanog, željeznog, rimskog doba, pa čak i srednjeg vijeka.

Središnji i najveći grobni humak Newgrange je poput druga dva velika humka (Knowth i Dowth) izgrađen u skladu s poravnanjem ravnodnevice (poput Stonehengea u Engleskoj), ali i drugi spomenici (Cloghalea kromleh, Townleyhall, Monknewtown, ritualno jezero i dr.) također imaju astronomski određenu topografiju.

Presjek i tlocrt Newgrangea
Maleni menhiri u Newgrangeu

Arheološki lokaliteti na zavoju Boyne upisan je 1993. godine na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao trijumf ljudskog duha u ranoj ljudskoj povijesti u izoliranim mjestima. Oni su otprilike suvremenici mastaba arhajskog doba Egipta (prva i druga dinastija), zigurata u Sumeru, te stoljeće ili dva ranije od prvih gradova Harappa kulture u Indiji, te 500 god. od zlatnog doba Kineske povijesti. Neuobičajeno fine izrade za njihovo vrijeme, i s izuzetno bogatim nalazom dokaza, ti lokaliteti stoje kao vidljivi simbol dostignuća ranih naroda udaljenih od tradicionalnih središta civilizacije.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Brú na Bóinne
  • D. Lewis-Williamsi D. Pearce, Inside the Neolithic Mind, Thames and Hudson, London, 2005., ISBN 0500051380
  • M. J. O'Kelly, Newgrange: archaeology, art, and legend, 1982., London: Thames and Hudson, Ltd.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]