Benoit Gratton

Izvor: Wikipedija
Benoit Gratton

Državljanstvo Kanada
Rođenje 28. prosinca 1976.
Montreal, Québec, Kanada
Visina 1,78 m
Težina 88 kg
Položaj centar
NHL Draft 5. krug (105. ukupno), 1995.
Washington Capitals
Bivši klubovi Laval Titan
Granby Prédateurs
Washington Capitals
Calgary Flames
Montreal Canadiens
HC Lugano
Hamburg Freezers
Vienna Capitals

Benoit Gratton (Montreal, Québec, 28. prosinca 1976.) kanadski je profesionalni hokejaš na ledu. Lijevoruki je napadač i igra na poziciji centra.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Amerika[uredi | uredi kôd]

Gratton je svoj juniorski staž započeo u ekipi Laval Titan koja nastupa u QMJHL-u (Quebec Major Junior Hockey League). Washington Capitals birali su na draftu 1995. kao 105. ukupno u petoj rundi drafta. U Lavalu je proveo tri godine, nakon čega je otišao u Granby Predateurs gdje je završio četverogodišnje sveučilišno obrazovanje. Kao vrsni strijelac i napadač, Gratton je odveo Granby do prestižnog naslova Memorial Cupa.

U 1996./97. sezoni odigrao je 76 susreta za Portland Piratese u AHL-u (American Hockey League), filijalu NHL ekipe Washington Capitalsa. Nakon odlične prve sezone u kojoj je postigao 6 golova i 40 asistencija, dobio je priliku u NHL ekipi Capitalsa. Međutim, odigravši samo šest susreta za Washington natrag se vratio u njihovu filijalu Portland Piratse. Sljedećih pet sezona igrao je između NHL-a i AHL-a, ali za Calgary Flames i Montreal Canadiens te njihove filijale Saint John Flames i Quebec Citadelles.

Europa[uredi | uredi kôd]

Nakon sezone 2004./05. Gratton dolazi u Europu i igra za HC Lugano u švicarskoj ligi. Već sljedeće sezone prelazi u Hamburg Freezerse u njemačkom DEL-u. Tri uspješne sezone proveo je u Freezersima (31 pogodak i 81 asistencija), a nakon isteka ugovora nije produžio vjernost klubu. Umjesto toga, Gratton odlazi u Vienna Capitals koji nastupaju u austrijskoj EBEL ligi. U prvoj sezoni (2008./09.) u Capitalsima bio je šesti najbolji napadač lige. Osim pogađanja mreže, Gratton je bio izuzetno uspješan i u pogađanju protivničkih igrača, s obzirom da je skupio najviše isključenja u ligi.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Profil na The Internet Hockey Database
  • Profil na European Hockey.Net