Bipolarni afektivni poremećaj

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM F31.9, F31 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D001714 Uredi na Wikipodatcima

Bipolarni afektivni poremećaj (BAP) je poremećaj raspoloženja za kojeg je nekad bio uvriježen izraz "manična depresija". Oko 1% opće populacije boluje od ovog poremećaja. Za razliku od tmurnosti opće depresije, bipolarni poremećaj odlikuje se izmjenama manije i depresije u određenim vremenskim periodima. U odnosu na te vremenske periode, ali i na druge faktore, kao sto su intenzitet tih faza, bipolarni poremećaj se dijeli na više vrsta. Kako znanost napreduje, tako i shvaćanje o ovom poremećaju raste. Bolest obično nastupa u doba adolescencije ili ranog zrelog doba. Kod žena se uglavnom prvo javlja depresivna faza, dok je u muškaraca prva faza najčešće manična. U skorije vrijeme, u korelaciju s bipolarnom psihozom dovodi se i veća frekventnost i intenzitet kreativnosti oboljelih, što ide u prilog činjenici da je veliki broj umjetnika razvijao upravo ovu bolest za svog života.

Bipolarni poremećaj obilježava pojavak manije i depresije.
Bipolarni poremećaj obilježava pojavak manije i depresije.

Definicija manije[uredi | uredi kôd]

Manija je endogena psihoza, rjeđe se javlja samostalno, češće je udružena s depresijom u jedan krug, kao cirkulatorna (bipolarna psihoza). Manija počinje u mlađoj dobi, a za nju su karakteristični poremećaji mišljenja, afekta i motorike. Misli naviru bujicom, a raspoloženje je bez razloga podignuto pa bolesnik zrači vedrinom, srećom ili samopouzdanjem. Vremenom se takav bolesnik iscrpljuje.

Definicija bipolarnog afektivnog poremećaja[uredi | uredi kôd]

Bipolarni afektivni poremećaj endogena je duševna bolest u kojoj se izmjenjuju epizode manije i depresije. Spada u teške endogene psihoze. Smjenjivanje faza je neodređeno pa dolazi do kraćih maničnih i dugih depresivnih razdoblja, ili obrnuto. Ne oštećuje bolesnikovu ličnost, a između napada bolesnik izgleda zdrav. Nešto je češća kod debljih osoba. Klinička slika ovisi o epizodi u kojoj se bolest nalazi, maničnoj ili depresivnoj.

Simptomi[uredi | uredi kôd]

Slavne osobe s bipolarnim poremećajem[uredi | uredi kôd]

Mnogo poznatih ličnosti pati od ovog poremećaja, a najčešći je u glumaca i pjevača.

Neki od najpoznatijih: Demi Lovato, Mariah Carey, Jean Claude Van Damme, Catherine Zeta Jones, Russell Brand, Carrie Fischer (Princeza Leia u Star Warsu), Amy Winehouse, Kurt Cobain, Kanye West, Mel Gibson, Ernest Hemingway, Frank Sinatra, Stephen Fry i dr.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!