Bludnost

Izvor: Wikipedija

Bludnost je naziv za ljudsko seksualno ponašanje koje smatra sramnim i protivnim općem moralu u određenom kulturnom ili vjerskom smislu.

Ovisno o kontekstu može se obilježiti u svjetovnim ili u teološkim smislu kroz povijest. Pojam općenito nije jedinstveno definiran.

Povijesno gledano aktivno bludno ponašanje vodi čovjeka iz stanja čistoće u stanje nečistoće i povezano je s društvenim izopćenjem ili kažnjavanjem.

U kršćanstvu bludnost predstavlja jedno od sedam smrtnih grijeha.

Zapadni svijet[uredi | uredi kôd]

U zapadnom svijetu sadašnjice bludna i kažnjiva djela su primjerice seksualno zlostavljanje djece, silovanje, dječja pornografija, seksualno zlostavljanje, incest, nekrofilija ili zoofilija. Ponekad sadizam, mazohizam i fetišizam. Posjet javne kuće ili preljub djelomično se smatraju bludim djelima.

Do 1960-ih primjerice masturbacija, predbračni seks, preljub i homoseksualnost su u nekim zapadnim zemljama smatrani bludnim djelima.

Afrika i dijelovi Azije[uredi | uredi kôd]

U brojnim afričkim i azijskim zemljama očekuje se da je djevojka "netaknuta" i kao djevica ulazi u brak. Tu se seks prije braka smatra kao blud i društveni je tabu. Ako bi obiteljska čast bila povrijeđena, može biti obnovljena kaznom kao što je npr. odbacivanje supruge. U nekim društvima se vrši žensko obrezivanje kojemu je cilj spriječiti bludnost djevojke ili žene.

U islamskim državama bludnost (Zina na arapskom) se kažnjava. U mnogim mjestima dovodi do društvenog izopćenja. U nekim zemljama kao primjerice u Saudijskoj Arabiji, Sudanu, Iranu, Nigeriji i sjevernom Jemenu se primjerice preljub ili analni seks kažnjavaju kamenovanjem.

Povezani članak[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Bludnost koji govori o sociologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.