Blue Line International

Izvor: Wikipedija
Blue Line International
Vrsta javno
Osnovana 1994.
Prestala postojati 2017.
Pokriveno područje Jadransko more
Usluge -prijevoz vozila i putnika na moru
Web stranica blueline-ferries.com

Blue Line International je međunarodna brodarska kompanija, specijalizirana za prijevoz putnika i vozila između Hrvatske i Italije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Vizija tvrtke ostvarena je još 1993. godine, u vrijeme ratnih zbivanja na hrvatskom tlu, kada je prema Italiji zaplovio trajekt „Kraljica mira“ prevozeći humanitarnu pomoć i prognanike.

„Kraljica mira“ plovila je tada pod zastavom kompanije SEM Maritime Company (SMC), a 1997. godine istoj kompaniji pridružio se i brod „Split 1700“.

SMC je na hrvatsko-talijanskom tržištu postojao sve do 2003. godine, kada je na njegovim osnovama nastavila kompanija Blue Line International, koja je postavila nove standarde u pomorskom prijevozu.

2003. godine naručen je i trajekt „Ancona“, u to vrijeme najveći brod na Jadranu, koji je zajedno s trajektom „Split 1700“ plovio na svakodnevnoj „plavoj liniji“ Split-Ancona-Split, održavajući i sezonske linije Ancona-Hvar-Ancona i Ancona-Vis-Ancona.

Danas su ti brodovi zamijenjeni novim, još komfornijim brodovima znatno većeg kapaciteta i broja sadržaja.

Proširenje flote stvorilo je temelje za uvođenje nove cjenovne politike, pa u proljeće 2010. Blue Line Int. postaje prva LOW COST brodarska kompanija na Mediteranu.

Uloga u pomorskom prometu[uredi | uredi kôd]

U floti Blue Line International plove dva komforna putnička broda (m/f Regina della Pace i m/f Dalmatia), na kojima je niskotarifni smještaj moguće rezervirati putem sigurne i jednostavne online- kupnje na www.blueline-ferries.com ili putem ovlaštenih agenata.

Blue Line je važna pomorska poveznica između Hrvatske i Italije, a njihovi najvjerniji putnici su hodočasnici, koji tijekom cijele godine obilaze marijansko svetište Međugorje. Zbog raznolikog profila putnika na relaciji SplitAncona, prilagođene su i cijene karata za različite tipove trajektnog smještaja.

Flota[uredi | uredi kôd]

Naziv broda Izgrađen Naručen Zastava Bilješke
M/T Regina della Pace 1979. 2009. (za Blue Line) Panama

Bivši brodovi[uredi | uredi kôd]

Naziv broda Izgrađen Naručen Zastava Prestao ploviti
M/T Split 1700 1966. 1997. (za SMC) Panama 2010.
M/T Ancona 1966. 2003. Panama 2010.
M/T Dalmatia 1978. 2011. Panama

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Blue Line International