Bošnjačko sijelo

Izvor: Wikipedija

Bošnjačko sijelo je kulturna i gastronomska manifestacija Hrvata u Mađarskoj, iz redova skupine bošnjačkih Hrvata.

Bošnjački Hrvati iz pečuške okolice su počeli s ovim tradicionalnim okupljanjem početkom 90−ih, a prvobitna zamisao je bila da se ova kulturno−društvena manifestacija svake godine održi u kolovozu u nekom od naselja u kojima žive i rade bošnjački Hrvati, kao što su Pogan, Salanta, Kukinj, Udvar, Semelj, Katolj, Mišljen i dr.[1]

Prvo se održalo 1995. godine u selu Kukinju, koji je bio domaćinom svih manifestacija (uz iznimku drugog, koje je održano u Salanti[1]), u središnjoj južnoj Mađarskoj. Organizira ju Hrvatske manjinske samouprave.[2]

Program[uredi | uredi kôd]

Na malomskom jezeru se ujutro održava ribičko natjecanje. U prijepodnevnom dijelu programa slijedi nogometni turnir. Popodne je revijalni program u kojem se sudionici natječu u kuhanju tradicionalnih jela. Slijedi misa na hrvatskom jeziku u kukinjskoj crkvi za sve sudionike. U kasnijem popodnevnom dijelu programa slijedi kulturni dio: izložbe, folklorni program (pjesme i plesovi bošnjačkih Hrvata, a često gostuju i šokački Hrvati). Program se zaključiva zajedničkom večerom svih sudionika i balom, na kojem sviraju svi orkestri koji su sudjelovali na manifestaciji.

Sudjeluju domaćini i susjedna sela i gradova s hrvatskom manjinom (Duboševica, Pogan, Udvar, Vršenda, Mišljen, Salanta, Harkanj, Mohač), ali i gosti iz Hrvatske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Hrvatski glasnik br.36/2005.Arhivirana inačica izvorne stranice od 6. lipnja 2007. (Wayback Machine) Bošnjačko sijelo, str. 4, 8. rujna 2005.
  2. Hrvatski glasnik br. 34/2008.Arhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2016. (Wayback Machine) XIV. Bošnjačko sijelo u Kukinju (PDF)