Boban

Izvor: Wikipedija

Boban je hrvatsko prezime ilirsko-vlaškoga porijekla sa značenjem "kamen", a srpsko i crnogorsko osobno ime. Među Srbima i Crnogorcima Boban se rabi kao skraćeno ime od Slobodan. Hrvati s prezimenom Boban najbrojniji su u općini Grude, točnije selu Bobanova Draga. Određeni dio s prezimenom Boban živi u Solinu i okolici.

Najstariji dokument s prezimenom Boban datira iz 14. st. i danas se nalazi u Kotoru.[nedostaje izvor] Bobani su po podrijetlu Vlasi,[nedostaje izvor] a po izboru katolici i Hrvati.

† A se leži D[o]brilo Bobanь (?) i brat mu Viganj [i] sinь Ivanišemь(!). I ovo legosmo na s[v]oj (svojoj) baštinoj.

Natpis je stradao prije Drugoga svjetskog rata, te ga objavljujemo po Truhelkinoj transliteraciji. Truhelka je stavljao upitnike i uskličnike iza poluglasa, koji su pak značili u bosančici da se mora izgovarati n, m, nj itd. Slično je u engleskome ili francuskome gdje se dodaje slovo e. Natpis je bio na kamenoj nadgrobnoj ploči u Žakovu u Popovu polju, najvjerojatnije iz 15 st. Boban može značiti:

   Ovo je razdvojbena stranica.
Ona pomaže u orijentaciji tako da popisuje sve stranice koje dijele isti naslov. Ako vas je poveznica iz nekog članka poslala ovamo, možda biste željeli vratiti se i ispraviti je da pokazuje izravno na željenu stranicu.


Vidi također[uredi | uredi kôd]