Boraks

Izvor: Wikipedija
Kristali boraksa

Boraks (iz perzijskog - burah[1]) ili natrijev borat, natrijev tetraborat ili dinatrijev tetraborat je mineral i sol borne kiseline. Na sobnoj temperaturi je bijeli kristalni prah koji je sastavljen od bezbojnih kristala koji se lako rastvaraju u vodi.

Boraks ima vrlo široku primjenu. Najčešće se uporabljuje kao sastojak u industriji deterdženata, kozmetike i slično.

Rabi se i u biokemiji za proizvodnju pufera, te kao antifugalno sredstvo za proizvodnju fiberglasa. Ima i insekticidno djelovanje.

Pod pojmom boraks mogu se podrazumijevati i mnogobrojni hidrati boraksa, ali većinom se misli na tetrahidrat. U prodaji se obično nalazi dijelimično dehidriran.

Otrovnost[uredi | uredi kôd]

Prikaz aniona B4O5(OH)42- u molekuli boraksa

Borna kiselina, natrijum borat i natrijum perborat imaju približno istu smrtnu dozu za ljude od 0,1 do 0,5 g/kg tjelesne težine.[2] Ove tvari su otrovne za sve ljudske stanice te se vrlo sporo izlučuju iz organizma putem bubrega. Trovanje bubrega boraksom je vrlo opasno zbog degeneracije masnoća iz jetre, cerebralnog edema i gastroenteritisa. Naročito je opasna uporaba otopina borne kiseline za ispiranje očiju kod dojenčadi, pogotovo ako se često koristi, a sve zbog spore brzine izlučivanja iz organizma.[3]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "borax" - Webster's Third New International Dictionary, Unabridged, Merriam-Webster, 2002
  2. Robert H. Dreisback: Handbook of Poisoning, 8. izdanje, str.314
  3. Goodman and Gillman's: The Pharmacological Basis of Therapeutics, 6. izdanje, poglavlje Antiseptici i desinfektanti, str.971