Bossa nova

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Bossanova)
Bossa nova
Stilski začetak: jazz, samba
Kulturni začetak: 1957.
Glazbala: gitara, klavir, bubnjevi, električne orgulje, akustična bass gitara
Popularnost:Brazil, SAD, Europa, Filipini, Japan
Spoj žanrova
Bossa nova (ples)

Bossa nova je vrsta popularne glazbe nastale u Brazilu krajem pedesetih godina 20. stoljeća. Zahvaljujući američkim (uglavnom jazz) glazbenicima šezdesetih godina 20. stoljeća dosegla je međunarodnu popularnost.

Odlikuje se laganim samba ritmom, impresionističkim harmonijama i finim melodijama. Za razvoj bossa nove, najzaslužniji su brazilski skladatelj Antonio Carlos Jobim i pjevač-gitarist João Gilberto. Pjesnik Vinícius de Moraes napisao je stihove mnogih Jobimovih skladbi.

Brazilska pjevačica Elisete, koja pjeva bossa novu.

Početkom šezdesetih američki svirači jazza, zainteresirali su se za bossa novu. Saksofonist Stan Getz i gitarist Charlie Byrd prvo su 1962. snimili album "Jazz Samba", a godinu kasnije bossa nova dostigla je vrhunac popularnosti s kolaboracijom Getza, Jobima i Gilberta na albumu "Getz/Gilberto". Pjesma s tog albuma: "The Girl from Ipanema" (hrv. "Djevojka iz Ipaneme", s Moraesovim stihovima i vokalom Gilbertove žene Astrud dobila nagradu je Grammy i postala svjetski hit. Od tada su mnoge druge Jobimove pjesme počeli izvoditi razni američki pjevači i glazbenici, npr.: Ella Fitzgerald i Frank Sinatra.