Brabançonne

Izvor: Wikipedija
Brabançonne
hrvatski: Pjesma o Brabantu
Naslovnica partiture za Brabançonne
Naslovnica partiture za Brabançonne
Država Belgija
Jezik–jezici francuski, nizozemski, njemački1)
Tekstopisac Jenneval (Alexandre Dechet)
Skladatelj François Van Campenhout
Prihvaćena 1860.
Zvučna datoteka
Instrumentalna izvedba
Tekst
U Wikizvoru, slobodnoj knjižnici, postoje
izvornik i prijevod.
1) Sva tri su službeni jezici.

Brabançonne (hrv.: "Pjesma o Brabantu" 1) je državna himna Kraljevine Belgije. Postoje tri verzije pjesme, na njemačkom, nizozemskom i francuskom, jer su to tri službena jezika u Belgiji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Postoji legenda o nastanku belgijske državne himne. U rujnu 1830., u kafiću Aigle d'Or u Bruxellesu sastaju se mladići, i tijekom razgovora i smijeha jedan počinje recitirati pjesmu. Bio je to mladi revolucionar zvan Jenneval, Francuz čije je pravo ime bilo Alexandre Dechet.[1]

Sigurno je da je on autor Brabançonne. Tada je bio glumac u kazalištu u kojem je u kolovozu 1830. počela revolucija koja je završila nezavisnošću Belgije od Nizozemske. Jenneval je umro u tom ratu.

François Van Campenhout uglazbio je himnu i ona je izvedena prvi put u rujnu 1830.

Godine 1860. Belgija je i službeno prihvatila uglazbljenu pjesmu za nacionalnu himnu, ali je belgijski premijer izmijenio neke riječi iz političkih razloga.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Brabançonne je i naziv spomenika iz 1930. kojeg je na trgu Surlet de Chokier u Bruxellesu podigao Charles Samuël. Na njemu se nalaze djelomični tekstovi himne na francuskom i nizozemskom jeziku. Smatra se da je umjetnikov uzor bila francuska himna La Marseillaise koja također ima spomenik u Parizu.

Kraj, koji govori o vjernosti "Le Roi, la Loi, la Liberté!" (Kralju, zakonu i slobodi) očito je povezan s francuskim nacionalnim sloganom "Liberté, égalité, fraternité" (Sloboda, jednakost i bratstvo), s republikom zamijenjenom u belgijskoj verziji ustavnom monarhijom. Zapravo, slogan sličan belgijskom je "la Nation, la Loi, le Roi" ("Narod, zakon i kralj"), koji se koristio u ranim danima Francuske revolucije, kada se njenim ciljem još smatrala ustavna monarhija, a ne republika.

Spomenik Brabançonne

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Hymnes"Arhivirana inačica izvorne stranice od 15. kolovoza 2010. (Wayback Machine) (fr.), također (engl.), (njem.) i (nizoz.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Brabançonne
  • Himnuszok - Na stranici se mogu pronaći nizozemska i francuska vokalna inačica himne (mađ.)