Bretanja (francuska regija)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Bretagna)
Bretanja
Bretagne
Položaj regije Champagne-Ardenne u Francuskoj
Departmani Côtes-d'Armor (22)
Finistère (29)
Ille-et-Vilaine (35)
Morbihan (56)
Prefektura Rennes
Ukupno stanovnika 2 906 197 stanovnika
(1999.)
Gustoća 107 stanovnika/km2
Površina 27 208 km2
Broj okruga 17
Broj kantona 204
Broj općina 1 268
Predsjednik
regionalnog vijeća
Loïg Chesnais-Girard
(PS)

Bretanja (fra. Bretagne; bre. Breizh; gal. Bertaèyn), je regija koja se nalazi na sjeverozapadu Francuske. Regija se nalazi na 80% teritorija bivše povijesne provincije Bretanje.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Administracija[uredi | uredi kôd]

Dvojezični cestovni natpisi u Quimperu

Na rezultatima lokalnih izbora, održanih 2004. pobijedila je lijeva koalicija PS - PCF - PRG - Les Verts - UDB, koja je osvojila 58 mjesta u regionalnom vijeću. Ostalih 25 mjesta je dobila koalicija UMP - UDF. Raspored zastupnika po departmanima je sljedeći:

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Prometna karta Bretanje

Bretanja je poluotok koji se nalazi na zapadu europskog kontinenta. Njezin položaj bitno utječe i na klimu u ovoj regiji. Regija ima 2.800 km obale i svi njezini departmani imaju izlaz na more. U regiji postoje dva planinska masiva: Monts d'Arrée i Montagnes Noires.

Popis najvažnijih bretonskih otoka (Île bretonne), od Zaljeva Morbihan (Golfe du Morbihan) (naziv na francuskom, naziv na bretonskom) :

Glavni otoci u Zaljevu Morbihan :

Klima[uredi | uredi kôd]

U regiji vlada klima karakteristična za oceanska područja, premda poprilično umjerena, sa značajnim razlikama između ljeta i zime. Sjeverozapadni vjetar (noroît na francuskom, gwalarn na bretonskom) dominira sjeverom. Kiše u regiji su česte i kratke.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Gospodarstvo u regiji je okrenuto prema poljoprivredi i poljoprivrednoj industriji. Turizam je izražen na obali, a tehnološka industrija u Rennesu i Lannionu. Aeronautička i brodogradilišna industrija se nalaze u mjestima Nantes i Saint-Nazaire. Bretanja je povijesno jaka ribolovna regija, gdje se izlovljava oko 50% ukupnog broja izlovljenih riba u Francuskoj.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Kao što se vidi na karti, mlađe stanovništvo je koncentrirano u gradskim središtima : Brest, Vannes, Lorient, Quimper, predgrađa gradova Rennes, Saint-Malo i Saint-Brieuc. Središnji dio regije je poprilično pust.

Jezik[uredi | uredi kôd]

Bretonski je keltski jezik, sličan velškom i koristi se većinom u zapadnom dijelu regije. Iako je praktički nestao iz svakodnevne upotrebe, još se uvijek uči u školama i njeguje ga veliki broj stanovništva kao povijesnu karakteristiku regije. Jezik gallo je također u procesu oživljavanja.

Prijevoz[uredi | uredi kôd]

U regiji postoji nekoliko zračnih luka koje povezuju Francusku i Englesku. TGV vlakovi povezuju regiju s drugim regijama u Francuskoj i važnim gradovima. Također je vrlo bitan i trajektni prijevoz koji prijevozi putnike, robu i vozila s i u Irsku, Englesku i Kanalske otoke.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.