Brzo klizanje

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Choi Jae-Bong na natjecanju u brzom klizanju

Brzo klizanje je sport u kojem je cilj u što kraćem vremenu prijeći zadanu udaljenost kližući na ledu. U osnovnoj i najraširenijoj varijanti ovog sporta natjecatelji se natječu na kružnoj stazi duljine 400 metara, a koja može biti u dvorani ili na otvorenom. Postoji i varijanta ovog sporta na kraćoj stazi, koja se je opisana u članku brzo klizanje na kratkim stazama (poznata i kao short track).

Pravila brzog klizanja[uredi VE | uredi]

Brzo klizanje se izvodi na kružnoj stazi duljine 400 metara, koja ima dvije staze, vanjsku i unutarnju. Zavoji su radijusa 25-26 metara na unutarnjoj stazi, a širina svake staze je 4-5 metara. Natječu se istovremeno dva natjecatelja, jedan u unutarnjoj te jedan u vanjskoj stazi. Klizači nose na ramenu traku čija boja označava stazu u kojoj je klizač startao, bijelu za unutarnju i crvenu za vanjsku stazu. S obzirom da je unutarnja staza kraća, natjecatelji tijekom trke, ovisno o duljini staze, moraju više puta zamijeniti staze u kojim kližu, da bi se izjednačile udaljenosti.

Uobičajene dionice za službena natjecanja su 500, 1000, 1500, 3000 (samo žene), 5000 i 10000 metara (samo muškarci).

Postoji i ekipno natjecanje, u kojem se natječu po tri klizača iz jedne momčadi, također u formatu dve ekipe u utrci. Momčadi kližu samo u unutarnjim stazama, a startaju sa suprotnih strana, i to po 8 krugova muškarci odnosno 6 krugova žene.

Natjecanja u brzom klizanju[uredi VE | uredi]

Brzo klizanje je olimpijski sport te je bio u programu svih Zimskih olimpijskih igara do sada. Međunarodna klizačka organizacija ISU jedna je od najstarijih sportskih organizacija, te organizira Svjetska prvenstva u brzom klizanju još od 1893. godine.

Najuspješniji natjecatelji dolaze iz Nizozemske, koja je jedna od rijetkih zemalja u kojoj ovaj sport ima široku popularnost i gdje su brzi klizači i klizačice prave sportske zvijezde.