Buško blato

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Buško blato
Busko jezero.JPG
Lokacija Buško blato
Koordinate 43°38′″N 17°03′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 43°38′″N 17°03′″E / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Površina 55,8 km²
Zapremina 0,782 km³
Najveća dubina 17 m
Nadmorska visina 716 m
Vrsta jezera umjetno jezero
Države Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosna i Hercegovina

Buško blato ili Buško jezero, akumuacijsko jezero koje se nastavlja na Livanjsko polje. Nalazi se na 716 m. i. J., a samo jezero ima površinu od 55,8 km², te dubine do 17 m.[1][2] Ukupna zapremina je 782 milijuna . Jedna trećina površine jezera nalazi se u općini Tomislavgrad, a dvije trećine u općini Livno.

Projekt su zajednički 1970-ih godina izvele tadašnje vlasti Hrvatske i BiH, s tim da je u Hrvatskoj (mjesto Ruda, općina Otok) izgrađena hidroelektrana "HE Orlovac" (instalirana snaga 237 MW, prosječna godišnja proizvodnja 366 GWh), dok je na teritoriju BiH izgrađena akumulacija na površini od oko 50-ak četvornih kilometara.

Maksimalna količina vode iznosi 800 milijuna m³. Prihodi općina Livno i Tomislavgrad od voda Buškog blata su, po neslužbenim podatcima, više od 750.000 KM. Buško blato raspolaže bogatstvom i raznovrsnošću ribljeg fonda (šaran, pastrva, podbila, babuška, klen, som).

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Buško blato