Škanjac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Buteo buteo)
Škanjac
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Falconiformes
Porodica: Accipitridae
Potporodica: Buteoninae
Rod: Buteo
Vrsta: B. buteo
Dvojno ime
Buteo buteo
(Linnaeus, 1758)
Raspon
  Breeding range of migrant populations   Stalni boravak   Wintering range of migrant populations
  Breeding range of migrant populations
  Stalni boravak
  Wintering range of migrant populations

Škanjac[1] (lat. Buteo buteo), poznat i kao škanjac mišar i obični škanjac, je ptica grabljivica iz porodice jastrebova (Accipitridae).

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Škanjac je, nakon vjetruše, druga najrasprostranjenija ptica grabljivica u Europi. Na sjeveru Europe i po Rusiji je selica te se tamo dolazi samo gnijezditi, dok je u ostalim dijelovima Europe stanarica. Nalazi ga se na raznim staništima, od šume i rijetko pošumljenih područja preko obrađenih površina do vlažnih staništa kakva su tresetišta i cretovi. Živi na rubovima šuma, gdje gradi gnijezda.

Veličina i boja[uredi | uredi kôd]

Srednje veličine i raznolike boje perja koja se može kretati od tamnosmeđe do skoro potpuno bijele. Smeđi primjerci su karakteristični po velikim bijelim mrljama s gornje strane krila. Duljina tijela se kreće od 51-57 centimetara, a raspon krila mu je od 110-150 cm. Težak je do 1 kg. Velika krila i širok kratak rep su prilagodba za jedrenje na zračnim strujama (termalima). Ženke su u pravilu nešto veće od mužjaka. Noge su mu kratke sa snažnim kandžama.

Hrana i način lova[uredi | uredi kôd]

Škanjac obično vreba s povišenog položaja (stupovi uz cestu, telefonski stupovi, stabla) a kad ugleda potencijalnu žrtvu laganim zamasima krila uzima zalet i potom se obrušava. Može ga se vidjeti i kako lebdi iznad jednog mjesta na livadi ili njivi, čekajući da se pojavi plijen. Isto tako, može ga se vidjeti kako hoda po zemlji, tražeći kukce i crve. Sluh mu je vrlo istančan i njime također otkriva plijen. Hrani se uglavnom malim sisavcima, ali zna loviti gmazove, vodozemce, kukce, beskralježnjake, mlade ptice,voluharice, miševe i gujavice. Ponekad se hrane i strvinama, što dovodi do toga da ih optužuju za napade na malu janjad.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Jaja Buteo buteo

U vrijeme parenja mužjak i ženka škanjca izvode svadbeni let u zraku tako da si nogama dodaju grane. Vrhunac udvaranja je zajednički let isprepletenih nogu. Početkom proljeća ženka u gnijezdo snese najčešće tri jaja. Na njima sjede i mužjak i ženka, a iz njih se izliježu čučavci - mladi ptići koji su slijepi, goli i posve ovisni o roditeljima koji im donose hranu. Tek nakon četrdesetak dana oni postaju samostalni.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Buteo buteo
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Buteo buteo
Wikivrste imaju podatke o taksonu Buteo buteo