California Dreamin’

Izvor: Wikipedija
»California Dreamin«
The Mamas & the Papas
Singl s albuma If You Can Believe Your Eyes and Ears
Format 7-inčni singl
Objavljeno studeni 1965.
Žanr folk rock, pop
Trajanje 2:42
Izdavač Dunhill Records
Tekstopisac John Phillips, Michelle Phillips
Skladatelj John Phillips, Michelle Phillips
Producent(i) Lou Adler
Kronologija singlova – The Mamas & the Papas
"Go Where You Wanna Go"
(1965.)
"California Dreamin"
(1965.)
"Monday, Monday"
(1966.)

California Dreamin' je naslovna pjesma istoimene singl ploče koju su otpjevali američki sastav The Mamas & the Papas 1965. Pjesma je postala planetarni hit i nešto poput himne hippie pokreta. Glazbeni časopis Rolling Stone stavio je pjesmu na #89 svoje liste 500 najboljih pjesama svih vremena.[1]Stihovi ove pjesme su doista jednostavni i vjerojatno su zbog toga dirnuli mnoge, pjesma govori o hladnom zimskom danu i o sanjarenju o toploj Kaliforniji.

Povijest nastanka pjesme[uredi | uredi kôd]

Pjesmu su zajednički skladali tadašnji supružnici John Phillips i Michelle Phillips 1963. za svog života u New Yorku. Prvu inačicu pjesme snimio je tada popularni pjevač Barry McGuire za svoj album This Precious Time, a Mamas & the Papas su mu pjevali prateće vokale. On im je pomogao da sklope ugovor s izdavačkom kućom Dunhill Records, tako da su oni iskoristili gotovo istu instrumentalnu podlogu, da snime svoju inačicu California Dreamin'. Uveli su solo dionicu s flautom koju je odsvirao Bud Shank, izmijenili pjevačke dionice i - napravili hit pjesmu. Singl je izdan pri kraju 1965. a na početku 1966. popeo se na #4 mjesto američkih ljestvica i ostao je na tom mjestu punih 17 tjedana (u Ujedinjenom Kraljevstvu dospio je na #23).

California Dreamin u izvedbama drugih izvođača[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The RS 500 Greatest Songs of All Time. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. ožujka 2010. Pristupljeno 23. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]