Call of Duty 4: Modern Warfare

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Call of Duty 4: Modern Warfare
Call of Duty 4 Modern Warfare Logo
Logo
Proizvođač(i) Infinity Ward
Aspyr
Treyarch
Izdavač(i) Activision
Distributer(i) Activision
Dizajner(i) Mackey McCandlish
Serijal Call of Duty
Engine IW engine 3.0
Prva inačica Call of Duty
Posljednja inačica Call of Duty: Modern Warfare 3
Nadnevak izlaska Xbox 360, PS3, Windows
SA 5. studenog, 2007.
AUS 7. studenog, 2007.
EU 9. studenog, 2007.
JP 27. prosinca, 2007.
Žanr(ovi) Pucačina u prvom licu
Način(i) igre Singleplayer
Multiplayer
Platforma Xbox 360
PS3
Windows
Mac OS X
Wii
Medij(i) DVD-ROM

Call of Duty 4: Modern Warfare ili jednostavno COD4 je akcijska pucačina u prvom licu iz serije igra distrubutera "Activision" zvana Call of Duty. Izdana je u Sjevernoj Americi 5. studenog, 2007. godine, te potom 2 dana kasnije u Australiji, te 4 dana kasnije 9. studenog u Europi za platfome Xbox 360, PS3 te Windows.

Jedna je od najpopularnijih ratnih videoigara na svijetu, sa prodajom od 9 miliona primjeraka igrice u prve dvije godine nakon njenog izlaska. Igra se može igrati u "singleplayeru", te sa više igrača ili online u "multyplayeru".

Igra[uredi VE | uredi]

Call of Duty 4: Modern Warfare je drugačiji nego prva tri dijela, odnosno samo ime govori da se radi o modernom ratovanju, a ne kao u prijašnjim primjercima gdje se radnja zbiva uglavnom u 2. svjetskom ratu.

Službeni logo "Call of Duty" serijala

Singleplayer[uredi VE | uredi]

U takozvanom singleplayeru ili kampanji igrač sa svojim likovima prolazi kroz različite misije, u raličitim dijelovima svijeta, ukoliko lik s kojim osoba igra bude ranjen na krajevima ekrana pojavljuje se crvena boja ili krv koja s vremenom nestaje jer se vojnik oporavlja, a ukoliko vojnik pogine, igra se nastavlja od mjesta zadnjeg "checkpointa".

Nakon što igrač prođe sve misije, kampanja je gotova te se na kraju pojavljuje "špica" sa imenima ljudi koji su stvarali igricu, te zahvalama.

Multiplayer[uredi VE | uredi]

U multiplayer modu igrač može igrati preko internet veze sa više igrača iz različitih krajeva svijeta, najpopularniji oblik multiplayer igre se "team death match" (TDM) u kojem se sukobljene dvije strane bore na život i smrt, nema prepreka, važno je samo ubiti protivnika te zaraditi bodove za svoju momčad, druga najpopularnija vrsta je "search and destroy" (S&D) u kojoj su također sukobljene dvije strane, napadačka i obrambena. Napadačka ima bombu koju mora postaviti na točku "A" ili točku "B" u zadanom vremenskom roku, dok obrambena strana mora tu bombu deaktivirati ukoliko ona bude postavljena. Ukoliko jedna momčad izgubi sve svoje vojnike prije isteka vremena, a bomba ne bude postavljna, pobijeđuja suparnička momčad.

Od ostalih vrsti tu su "capture the flag" ili "uhvati zastavu", "domination" ili "dominacija". Također postoje takozvana 2 moda, "obični" mod, u kojem igrač sakuplja bodove te napreduje po razinama i činovima dok ne dođe do 55. razine kada postaje general, dok je drugi mod ili "promod" namijenjen igračima koji se ozbiljnije bave sa igrom te im nije bitno napredovanje u smili činova.

Zombij "mod"[uredi VE | uredi]

U multyplayer opciji također postoji takozvani "zombij mod" gdje igrač, sa više igrača igra protiv zombija, divljih pasa te čudovišta kojima upravlja računalo. Stil igre se razlikuje od običnih multiplayer servera.

Kontroveze[uredi VE | uredi]

Mnoge udruge za zaštitu ljudskih prava i djece pobunili su se protiv cijelog serijala "Call of Duty" zbog nasilja, te poticanja djece koja su izložena igrici prema nasilju.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Videoigra je dobila pregršt nagrada od raznih tehnoloških udruga i časopisa. Časopisi Gamespot i GameTrailers ocijenili su grafiku u igri kao najbolju 2007. godine, te kao nabolju PlayStation 3 igru godine. Magazin PlayStation ocijenio je igru ka 7. najbolju igru svih vremena za svoju igraču konzolu.

Iako je igra izložena piratstvu, još uvijek ima igrača koji žele uživati u dodatnim povlasticama koje nudi original kupljena videoigra. Call of Duty 4: Modern Warfare jedna je od najigranijih multiplayer videoigara na svijetu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]