Psolike zvijeri

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Caniformia)
Psolike zvijeri
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Podred: Caniformia
Kretzoi, 1938
Porodice
Vidi tekst

Psolike zvijeri (Caniformia; znanstveni sinonimi: Mustelida, Ursida[1]) podred su unutar reda zvijeri (Carnivora). Uglavnom imaju šiljaste njuške i hodaju na šapama u koje se kandže ne mogu uvući (za razliku od Feloidea).

Tradicionalno, podred Caniformia se dijeli na natporodice Canoidea, Musteloidea, Phocoidea, Ursoidea i nestalu Amphicyonoidea†, a najvažnije porodice jesu: psi, kune, medvjedi (ili veliki medvjedi) kao i rakuni (ili mali medvjedi).

Malo je nejasan položaj pandā. Njih se ranije smještalo u zasebnu porodicu mačjih medvjeda. Međutim, njihov položaj još nije opće prihvaćen. Neki ih jednostavno stavljaju u grupu velikih medvjeda (medvjedi) ili grupu malih medvjeda (rakuni), dok drugi smatraju da nije jasno kojoj porodici pripadaju pa ih smještaju u samostalnu grupu.[2]

Kako su se i tuljani razvili od psolikih predaka, i njih se (sve tri porodice: ušati tuljani, pravi tuljani i morževi), smješta u ovu natporodicu.

Razdioba (porodice)[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BioLib Caniformia Kretzoi, 1938
  2. red Mesoždera. web.archive.org. 5. srpnja 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2007. Pristupljeno 11. siječnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]