Car Jing od Hana

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Car Jing od Hana (188. pr. Kr..–141. pr. Kr.) bio je car Kine iz dinastije Han od 156. pr. Kr. do 141. pr. Kr. Njegovu vladavinu su obilježila nastojanja da se ograniči vlast feudalnih velmoža što je 154. pr. Kr. dovelo do pobune Sedam država. Car Jing je uspio ugušiti pobunu te knezovi nakon toga više u svojim lenima nisu smjeli samostalno imenovati ministre. Tim je potezom konsolidirana centralna vlast što je omogućilo dugu i slavnu vladavinu njegovog sina cara Wua.

Car Jing je u kineskoj povijesti ostao upamćen kao složena osoba. S jedne strane je nastavio politiku svog cara Wena prema kojoj je car trebao imati što manje kontakta s ljudima, nastojao snižavati poreze i štediti, a sve zbog taoističkog uticaja svoje majke carice Dou. Tako je ostao upamćen i po snižavanju kazni za krivična djela. S druge strane je kritiziran zbog nezahvalnosti prema podanicima, pri čemu je posebno bio loš tretman Zhou Yafua, generala zaslužnog za pobjedu nad pobunjenicima, te vlastite supruge carice Bo. Njegova druga supruga je bila Carica Wang Zhi.

Tijekom njegove vladavine ubijen je ministar Yuan Ang.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]Flag of the People's Republic of China.svg Nedovršeni članak Car Jing od Hana koji govori o Povijesti Kine treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.