Celebration (album)

Izvor: Wikipedija
Celebration
Madonna (najveći hitovi)
Žanrpop, dance
Objavljen18. rujna 2009.
(vidi datume izdavanja)
Snimanje1982.-2009.
Trajanje78:50 (1CD)
157:25 (2CD)
IzdavačWarner Bros.
Producent(i)Madonna, Babyface, Dallas Austin, Danja, Frank E, John Benitez, Justin Timberlake, Lenny Kravitz, Mark Kamins, Mirwais Ahmadzaï, Patrick Leonard, Paul Oakenfold, Reggie Lucas, Shep Pettibone, Stephen Bray, Stuart Price, Timbaland, William Orbit
Kronologija albuma – Madonna
Hard Candy
(2008.)
Celebration
(2009.)
Sticky & Sweet Tour
(2010.)
Singlovi s albuma Celebration
  1. Celebration
    Objavljen: 31. srpnja 2009.
  2. Revolver
    Objavljen: 14. prosinca 2009.

Celebration je treća kompilacija najvećih hitova američke pjevačice Madonne, i zadnje izdanje pod ugovorom s Warner Bros. Recordsom, diskografskom kućom s kojom je vezana od 1982. Prethodile su joj dvije kompilacije, The Immaculate Collection (1990) i GHV2 (2001). Objevljena je 18. rujna 2009., a prikazuje Madonnin 25-godišnji rad. Album je izdan u mnogo formata, uključujući jednostuko standardno izdanje i dvostruko deluxe izdanje. Kao pratnja je izdan videoalbum Celebration – The Video Collection. Album uključuje tri nove pjesme: "Celebration", "Revolver" i bonus pjesmu na nekim izdanjima "It's So Cool".

Celebration je prihvaćen od stane kritičara koji su komentirali raznolikost i prostranstvo Madonnine karijere. Album je debitirao na vrhu ljestvica u Belgiji, Kanadi, Irskoj, Italiji, Meksiku i Ujedinjenom Kraljevstvu. Madonna se izjednačila s Elvisom Presleyem kao solo izvođač s najviše albuma na prvom mjestu britanske top liste, iako ovaj rezultat uključuje i filmsku glazbu Evita na kojoj su uključeni i drugi umjetnici. Na američkoj Billboard 200 je album debitirao na sedmom mjestu. U ostalim zemljama je debitirao u Top 10. Naslovna pjesma je bila prvi singl s albuma i Madonnin četrdeseti broj jedan na Billboard Hot Dance Club Play ljestvici. "Revolver" je bio drugi singl s albuma, ali nije napravio značajniji komercijalni uspjeh.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Madonnina glasnogovornica Liz Rosenberg je 18. ožujka 2009. iznijela plan o izlasku kompilacije najvećih hitova i to za rujan 2009.[1] Uz to je rekla i za Madonnin odlazak u studio i snimanje novih pjesama.[2] Sljedećeg dana je Madonnin menadžer upitao fanove na internetskoj stranici Twitter o popisu pjesama koje bi se našle na kompilaciji. Kasnije je i potvrđeno da je Madonna napisala nove 3 pjesme, a da je Paul Oakenfold producirao dvije.[3] On je za časopis Attitude potvrdio da su nazivi dvije pjesme "Broken (I'm Sorry)" i "Celebrate", te napomenio da su pjesme klasične Madonnine ali s modernim zvukom.[4] Madonnina službena internetska stranica je potvrdila 26. kolovoza da će se na albumu naći pjesma "Revolver" koja ugošćuje repera Lil Waynea.

Španjolska internetska stranica MSN je objavila da će se kompilacija naći u prodaji 22. rujna 2009.[5] Ali 22. srpnja 2009. je Warner Bros. službeno objavio 28. rujna kao dan izlaska kompilacije i potvrdio ime kompilacije Celebration.[6]

Kompilacija će se moći naći u obliku dvostrukog ali jednog CD-a. Pjesme su birali Madonna i fanovi i pokrivaju cijelu Madonninu karijeru. Uz album je izdano i DVD izdanje s najboljim video spotovima nazvano Celebration – The Video Collection. DVD sadrži 47 glazbenih videa kroz cijelu Madonninu karijeru. Po prvi puta će se na nekoj Madonninoj kompilaciji glazbenih video moći vidjeti "Justify My Love".

Celebration se mogao naručiti na iTunes 1. rujna 2009. Mogući su formati kao standardna verzija (1CD) i deluxe verzija (2CD), ali i premijum verzija koja je isključivo na iTunesima bila dostupna a sadrži novu pjesmu "It's So Cool".

Recenzije albuma[uredi | uredi kôd]

Profesionalne recenzije
Izvor Ocjena
About.com [7]
Allmusic [8]
Entertainment Weekly A[9]
The Guardian raznolike[10]
Rolling Stone [11]
Slant Magazine [12]
SoundGuardian [13]
Otvoreni radio negativna[14]

Sarah Crompton iz The Daily Telegraph je dodijelila albumu četiri zvjezdice te rekla: "Madonnin 'Celebration' pokazuje kako Madona konstantno donosi dobru glazbu s pjesmama poput 'Music', 'Ray of Light', 'Frozen' i 'Don't Tell Me'." Eric Henderson iz Slant Magazine također je dodijelio kompilaciji četiri zvjezdice te je komentirao: "ono što Madonna i njezini fanovi slave ovim izdanjem je teški dokaz da Madonnino stvaralaštvo je sada neizmjerno i toliko raznoliko da može izdati giganta, dva CD-a najvećih hitova s 36 pjesama." Allmusic je hvalio album: "kompilacija živi u skladu s nazivom - to je zasigurno slavlje Madonnine karijere koja uključuje neke od najslavnijih i najuzbudljivijih djela pop glazbe ikada skladanih." Također su komentrali i dvostuko izdanje: "dvostuko izdanje s 34 pjesme je bilo laše napraviti nego jednostruko izdanje s 18 pjesama." Rob Sheffield iz časopisa Rolling Stone kaže: "'Celebration dolazi kao pravo ushićenje i ne pušta. To je vrtoglavi, ne kronološki put kroz Madonne galazbene godine, godine koje vas čine sretnima što ste ih proživjeli. Njezin stvaralački um je neusporediv i velik." Lean Greenblatt iz Entertainment Weekly komentira kako album "začuđujuće dobro prolazi", dok Bill Lamb iz About.com komentira Madonninu cjelovitost karijere: "Dok slušate svih 36 pjesama s albuma 'Celebration', jedan od najupečatljivijih atributa albuma je zasigurno impresivna konzistencija i kontinuitet u glazbenoj kvaliteti koju Madonna već stvara 25 godina. [...] Ove pjesme pripadaju svakom ozbiljnijem pop katalogu." The Guardian je dao raznolike komentare, pa tako kaže: "'Celebration' zvuči kao da se nalazi u stražnjem dijelu taksija u 3 ujutro dok joj zvoni u ušima i dok povraća u torbicu."

Otvoreni radio je dodijelio negativnu kritiku albumu: "Kraljica popa Madonna još uvijek nije dostojna složiti poštenu kompilaciju, iako ima podosta drugih razloga za svoj "Celebration" - treće službeno izdanje 'najboljeg od najboljeg'. [...] Osim kronološke nedosljednosti i strukturne nelogičnosti, kompilaciji nedostaju klasici devedesetih poput "Human Nature", "Rain", "Deeper And Deeper" koje su izbačene u korist loših naslovnih pjesama još lošijih filmova kojih je dosad izbrojala čak 24." SoundGuardian je dodijelio četiri zvjezdice, te kaže: "O kvaliteti pjesama na kompilaciji nije potrebno previše raspravljati, budući da je stvarno riječ o pjesmama koje su „promijenile svijet“ i definirale Madonnu i njezinu karijeru. Celebration je zbirka hitova koja nenaglašeno označava još jednu prekretnicu u Madonninoj karijeri, koja je već odavno zacrtala standarde s kojima se teško nosi njezina današnja konkurencija."

Komercijalni uspjeh[uredi | uredi kôd]

U Sjedinjenim Državama je Celebration debitirao na sedmom mjestu s 72.000 prodanih primjeraka. RIAA je albumu 23. studenog 2009. dodijelila zlatnu certifikaciju za distribuciju 250.000 primjeraka albuma (jer se u SAD-u dvostruki album računa kao dva albuma). U travnju 2010. je prodaja albuma porasla zahvaljujući izdavanja albuma The Power of Madonna koji je snimila ekipa TV serije Glee. Album je ponovno ušao na Billboard 200 na 85. mjesto s prodanih 6.000 primjeraka. U Kandi je album debitirao na prvom mjestu Canadian Albums Chart s prodanih 17.000 primjeraka. U Australiji i Novom Zelandu je debitirao na šestom odnosno drugom mjestu, te dobio zlatnu certifikaciju za prodanih 35.000 odnosno 7.500 primjeraka.

Celebration je debitirao na prvom mjestu Irish Albums Chart i UK Albums Chart, čime se izjednačila s Elvisom Presleyem kao solo izvođač s najviše broj jedan albuma na britanskoj ljestvici albuma. Taj broj od jedanaest albuma uključuje i Madonninu filmsku glazbu Evita. Album je zaradio platinastu certifikaciju za prodanih 300.000 kopija, a prodaja albuma do kraja 2010. godine se popela na 435.000 primjeraka. Album je dospio na vrh ljestvica u Kanadi, Meksiku i europskim državama poput Belgije (Flandrije), Danske, Njemačke, Irske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. U Top 10 je debitirao u Finskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj. Na prvom mjestu je debitirao i na europskoj Billboard European Top 100 Albums, zadržao se na vrhu četiri uzastopna tjedna, te dobio platinastu certifikacijua za prodanih 1.000.000 primjeraka albuma. Pjesma "It's So Cool" je debitirala na službenoj ljestvici u Finskoj, Italiji i Švedskoj na pozicijama 8, 20 i 30, zbog snažnog downloada.

Singlovi[uredi | uredi kôd]

"Celebration" je prvi singl s kompilacije. Dijelovi pjesme su prije objavljivanja bili ukuljućeni na Sticky & Sweet Tour 2009. i mogu se čuti za vrijeme izvedbe "Holiday". Pjesma je premijerno puštena na radiju 28. srpnja 2009. Singl se prvo trebao objaviti 3. kolovoza ali je zbog procurivanja na internet taj datum pomaknut na 31. srpnja 2009.[15] Remixi pjesme su izdani 24. srpnja u klubovima. Glazbeni se video za pjesmu počeo snimati 18. srpnja u Milanu. Fanovi su imali priliku glumiti sami sebe (Madonnine fanove) u spotu.[16] Pjesma se popela na vrh ljestvica u Finskoj, Italiji i Švedskoj, dok je u Top 10 ušla u ostatku Europe. Ovo je bio 55. Madonnin ulaz na Billboardovu Hot 100 ljestvicu, i 40. broj 1 na Dance Club ljestvici.

"Revolver" je pjesma koja je izdana kao drugi singl s albuma. U UK je izdana 14. prosinca 2009. dok se u ostatku svijeta objavljuje 29. prosinca 2009. u digitalnom oblikum, a u siječnju 2010. kao CD singl. Singl verzija je "Madonna vs. David Guetta One Love Remix". Kritičari su dali raznolike komentare. Dok su jedni hvalili refren "My love’s a revolver", drugi su bili mišljenja da pjesma ne može ići uz ostale Madonnine hitove. "Revolver" je dospio na niže dijelove ljestvica u Belgiji, Kanadi, Finskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je u Sjedinjenim Državama dospio na 4. mjesto Billboard Hot Dance Club Play. Ovo je bio Madonnin zadnji singl u 2000-ima.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Dvostruki CD i Digitalna Deluxe verzija[uredi | uredi kôd]

CD1
Br. SkladbaTekstopisacProducent(i) Trajanje
1. Hung Up”  Madonna, Stuart Price, Benny Andersson, Björn UlvaeusMadonna, S. Price 5:38
2. Music”  Madonna, Mirwais AhmadzaïMadonna, M. Ahmadzaï 3:46
3. Vogue”  Madonna, Shep PettiboneMadonna, S. Pettibone 5:16
4. 4 Minutes(ft. Justin Timberlake & Timbaland)Madonna, Timbaland, Justin Timberlake, DanjaTimbaland, J. Timberlake, Danja 3:10
5. Holiday”  Curtis Hudson, Lisa StevensJohn Benitez 6:08
6. Everybody”  MadonnaMark Kamins 4:11
7. Like a Virgin”  Tom Kelly, Billy SteinbergNile Rodgers 3:10
8. Into the Groove”  Madonna, Stephae BrayMadonna, S. Bray 4:45
9. Like a Prayer”  Madonna, Patrick LeonardMadonna, P. Leonard 5:43
10. Ray of Light”  Madonna, William Orbit, Clive Muldoon, Dave Curtis, Christine LeachMadonna, W. Orbit 4:34
11. Sorry”  Madonna, S. PriceMadonna, S. Price 3:59
12. Express Yourself”  Madonna, S. BrayMadonna, S. Bray 4:00
13. Open Your Heart”  Madonna, Gardner Cole, Peter RafelsonMadonna, P. Leonard 3:49
14. Borderline”  Reggie LucasReggie Lucas 4:00
15. Secret”  Madonna, Dallas AustinMadonna, Dallas Austin 4:28
16. Erotica”  Madonna, S. Pettibone, Anthony ShimkinMadonna, S. Pettibone 4:30
17. Justify My Love”  Lenny Kravitz, Ingrid Chavez, MadonnaLenny Kravitz 4:54
18. Revolver(ft. Lil Wayne)Madonna, Carlos Battey, Steven Battey, Dwayne Carter, Justin Franks, Brandon KitchenMadonna, Frank E 3:40
CD2
Br. SkladbaTekstopisacProducent(i) Trajanje
1. Dress You Up”  Andrea LaRusso, Peggy StanzialeN. Rodgers 4:02
2. Material Girl”  Peter Brown, Robert RansN. Rodgers 4:00
3. La Isla Bonita”  Madonna, P. Leonard, Bruce GaitschMadonna, P. Leonard 4:04
4. Papa Don't Preach”  Brian Elliot, MadonnaMadonna, S. Bray 4:30
5. Lucky Star”  MadonnaReggie Lucas 3:39
6. Burning Up”  MadonnaR. Lucas 3:45
7. Crazy for You”  John Bettis, Jon LindJohn Benitez 3:44
8. Who's That Girl”  Madonna, P. LeonardMadonna, P. Leonard 4:00
9. Frozen”  Madonna, P. LeonardMadonna, W., P. Leonard 6:19
10. Miles Away”  Madonna, Timbaland, J. Timberlake, N. HillsTimbaland, J. Timberlake, Danja 3:45
11. Take a Bow”  Babyface, MadonnaBabyface, Madonna 5:20
12. Live to Tell”  Madonna, P. LeonardMadonna, P. Leonard 5:51
13. Beautiful Stranger”  Madonna, W. OrbitMadonna, W. Orbit 4:22
14. Hollywood”  Madonna, M. AhmadzaïMadonna, M. Ahmadzaï 4:24
15. Die Another Day”  Madonna, M. AhmadzaïMadonna, M. Ahmadzaï 4:37
16. Don't Tell Me”  Madonna, M. Ahmadzai, Joe HenryMadonna, M. Ahmadzai 4:12
17. Cherish”  Madonna, P. LeonardMadonna, P. Leonard 3:52
18. Celebration”  Madonna, P. Oakenfold, I. Green, C. GribbinMadonna, P. Oakenfold 3:34
2:37:25

Standardno izdanje[uredi | uredi kôd]

Bonus pjesme[uredi | uredi kôd]

Digitalna Premium verzija[uredi | uredi kôd]

Ovo izdanje se sastoji od 2 dijela:

  • Audio s 38 pjesmama kao na dvostrukom CD-u i digitalnoj Deluxe verziji
  • DVD s 30 glazbenih spotova ("Lucky Star", "Borderline", "Like a Virgin", "Material Girl", "Crazy For You", "Papa Don't Preach", "Open Your Heart", "La Isla Bonita", "Like a Prayer", "Express Yourself", "Cherish", "Vogue", "Justify My Love", "Erotica", "Rain", "Take a Bow", "You'll See", "Frozen", "Ray of Light", "The Power of Good-Bye", "Music", "Don't Tell Me", "What It Feels Like for a Girl", "Hung Up", "Sorry", "Get Together", "Jump", "4 Minutes", "Give It 2 Me", "Celebration")

DVD verzija[uredi | uredi kôd]

Formati[uredi | uredi kôd]

  • CD — 18 pjesama[17]
  • Dvostruki CD — 36 pjesama[18]
  • Digitalni download — 18 pjesama
  • Digitalna Deluxe verzija — 37 pjesama (uključuje obradu "Celebration")
  • Digitalno Premium izdanje — 68 pjesama, od toga 38 audio pjesama (uključuje bonus pjesmu: "It's So Cool" i obradu "Celebration") i 30 glazbenih videa
  • DVD — 47 glazbenih videa na dvostrukom DVD-u[19]

Album na ljestvicama[uredi | uredi kôd]

Uspjeh na ljestvicama[uredi | uredi kôd]

Država[20] Pozicija
Argentina 2
Australija 6
Austrija 4
Belgija (Flandrija) 1
Belgija (Valonija) 2
Češka 1
Danska 1
Europa 1
Finska 2
Francuska 1
Irska 1
Italija 1
Japan 3
Kanada 1
Mađarska 2
Meksiko 1
Nizozemska 2
Norveška 3
Novi Zeland 2
Njemačka 1
Poljska 3
Portugal 2
Španjolska 2
Švedska 2
Švicarska 3
Ujedinjeno Kraljevstvo 1
US Billboard 200 7

Certifikacije[uredi | uredi kôd]

Država Certifikacija
Argentina Zlatna[21]
Australija Zlatna[22]
Belgija Platinasta[23]
Brazil 2× Platinasta[24]
Danska Platinasta[25]
Europa Platinasta[26]
Finska Platinasta[27]
Francuska Platinasta[28]
Irska Platinasta[29]
Italija 2× Platinasta[30]
Japan Zlatna[31]
Meksiko Platinasta[32]
Novi Zeland Zlatna[33]
Njemačka Platinasta[34]
Poljska Platinasta[35]
Portugal Zlatna[36]
Rusija Platinasta[37]
Srednji istok Platinasta[38]
Španjolska Zlatna[39]
Švedska Platinasta[40]
Švicarska Zlatna[41]
Ujedinjno Kraljevstvo Platinasta[42]
Sjedinjene Države Zlatna[43]

Godišnja ljestvica[uredi | uredi kôd]

Ljestvica (2009) Pozicija
Meksiko[44] 30
Ujedinjeno Kraljevstvo[45] 40
Ljestvica (2010) Pozicija
Europa[46] 99

Singlovi[uredi | uredi kôd]

Godina Singl Pozicija Certifikacija
US
[47]
US Club
[48]
AUS
[49]
AUT
[50]
KAN
[47]
FRA
[51]
GER
[52]
ITA
[53]
SWI
[54]
UK
[55]
2009 "Celebration" 71 1 40 8 5 2 5 1 4 3
"Revolver" (ft. Lil Wayne) 4 47 25 16 130
"—" nije se pojavilo na ljestvici ili nije izdan

Album u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Inozemna lista[uredi | uredi kôd]

Hrvatska top lista prodaje 2009 (HDU)[56]
Tjedan 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... 10 11
Pozicija
1
1
2
5
1
6
8
5
40
29
x
23
x
33
x
x
38
23

Kombinirana lista[uredi | uredi kôd]

Hrvatska top lista prodaje 2009 (HDU)[57]
Tjedan 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Pozicija
1
2
4
25
6
25
25
21
x

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Grammy
Godina Pjesma Nagrada Ishod
2010. "Celebration" Najbolja dance izdanje nominiran
2011. "Revolver" Najbolja obrada pjesme osvojen

Datum izdavanja[uredi | uredi kôd]

Država Datum
Standardna verzija, Deluxe verzija
Italija[58] 18. rujna 2009.
Hrvatska[59]
Njemačka[60]
Australija[61]
Meksiko[62]
Portugal[63] 21. rujna 2009.
Ujedinjeno Kraljevstvo[64]
Brazil[65]
Finska[66] 23. rujna 2009.
Sjedinjene Države[67] 29. rujna 2009.
DVD verzija
Brazil[68] 21. rujna 2009.
Njemačka[69] 25. rujna 2009.
Australija[70] 28. rujna 2009.
Portugal[71]
Sjedinjene Države[72] 29. rujna 2009.
Turska 5. listopada 2009.
Meksiko[73] 8. listopada 2009.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Madonnina glasnogovornica najavila kompilaciju
  2. Najava za snimanje 2 nove pjesme. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. ožujka 2009. Pristupljeno 5. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Paul Oakenfold o nastanku pjesama. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. lipnja 2009. Pristupljeno 5. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. Oakenfold o pjesama. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. svibnja 2009. Pristupljeno 5. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. MSN najavio kompilaciju. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. srpnja 2009. Pristupljeno 5. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  6. Službena objava datuma objavljivanja kompilacije
  7. Blender recenzija. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2012. Pristupljeno 17. svibnja 2010.
  8. Allmusic recenzija
  9. Entertainment Weekly recenzija. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. listopada 2012. Pristupljeno 1. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  10. Guardian recenzija
  11. Sheffield, Rob. 28. rujna 2009. Celebration: Madonna: CD review. Rolling Stone. Jann Wenner. ISSN 0035-791X
  12. Slant Magazine recenzija
  13. SoundGuardian recenzija. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2009. Pristupljeno 18. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  14. Otvoreni radio recenzija
  15. Objavljivanje singla
  16. Snimanje video spota
  17. Madonna - Celebration (CD)
  18. Madonna - Celebration (Dvostruki CD)
  19. Madonna - Celebration (DVD)
  20. Uspjeh albuma na ljestvicama
  21. CAPIF - Representando a la Industria Argentina de la Música. Argentine Chamber of Phonograms and Videograms Producers. Pristupljeno 7. veljače 2010. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  22. ARIA Charts - Accreditations - 2009 Albums. Australian Recording Industry Association. Pristupljeno 18. rujna 2009.
  23. Gold and Platinum certifications - Albums - 2010. Ultratop 50. Hung Medien. 2. listopada 2010. Pristupljeno 6. listopada 2009.
  24. Certificados - Madonna (portugalski). Associação Brasileira dos Produtores de Discos. Pristupljeno 31. kolovoza 2012.
  25. Guld og platin i january 2010. International Federation of the Phonographic Industry (danski). pladebranchen.nu. Pristupljeno 14. listopada 2009.
  26. IFPI Platinum Europe Awards - Q4 2009. International Federation of the Phonographic Industry. Siječanj 2010. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. veljače 2010. Pristupljeno 3. veljače 2010.
  27. Suomen virallinen lista – Artistit. International Federation of the Phonographic Industry. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. ožujka 2013. Pristupljeno 20. rujna 2010.
  28. French certification. Syndicat National de l'Édition Phonographique. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. prosinca 2010. Pristupljeno 22. veljače 2010.
  29. The Irish Charts – All there is to know. Irish Recorded Music Association. Pristupljeno 13. svibnja 2010.
  30. Certificano downloadi (PDF) (talijanski). Federation of the Italian Music Industry. Rujan 2010. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 12. srpnja 2013. Pristupljeno 13. rujna 2010.
  31. RIAJ
  32. Industria Mexicana de Musica. Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. Inačica izvorne stranice (pdf) arhivirana 6. ožujka 2016. Pristupljeno 17. studenoga 2009.
  33. New Zealand Gold Certification. Recording Industry Association of New Zealand. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. listopada 2008. Pristupljeno 6. listopada 2009.
  34. Deutsche Musikindustrie. International Federation of the Phonographic Industry. Musikindustrie.de. Pristupljeno 2. studenoga 2009.
  35. Certifikacija Poljska
  36. Discos de Ouro e Platina – Ano 2009 (portugalski). Associação Fonográfica Portuguesa. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. lipnja 2012. Pristupljeno 13. svibnja 2010.
  37. Золотой и платиновый альбом в России 2009 (ruski). Inačica izvorne stranice arhivirana 20. studenoga 2012. Pristupljeno 9. listopada 2009.
  38. IFPI. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. listopada 2013. Pristupljeno 17. listopada 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  39. Promusicae Top 100 Albums (PDF). Productores de Música de España. 12. svibnja 2010. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 25. kolovoza 2011. Pristupljeno 17. svibnja 2010.
  40. Swedish Albums Chart - Under "Veckolista Album". International Federation of the Phonographic Industry. Pristupljeno 3. studenoga 2009.
  41. Swiss certificationo 2009. International Federation of the Phonographic Industry. Pristupljeno 5. siječnja 2010.
  42. BPI - Certified Awards Search. British Phonographic Industry. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. listopada 2017. Pristupljeno 5. siječnja 2010.
  43. Gold & Platinum Database –Madonna. Recording Industry Association of America. 4. lipnja 2008. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. kolovoza 2012. Pristupljeno 5. prosinca 2009.
  44. Top 100 Musica – Albums (PDF). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. 2009. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 15. veljače 2010. Pristupljeno 24. rujna 2010.
  45. Year End UK charts: 2009 (PDF). The Official Charts Company. 2009. Pristupljeno 23. rujna 2010.
  46. 2010 Year-End European Albums. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Pristupljeno 12. prosinca 2010.
  47. a b allmusic ((( Madonna > Charts & Awards > Billboard Singles ))). Allmusic. Rovi Corporation. 1983–2009. Pristupljeno 26. svibnja 2009.
  48. Trust, Gary. 15. rujna 2009. 'Celebration': Madonna's 40 Most Impressive Instants. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Pristupljeno 8. listopada 2009.
  49. Ryan, Gavin. 2009. ARIA Singles Chart Book 1988-2008. Moonlight Publishing. str. 91–92
  50. Madonna singles discography. Ö3 Austria Top 40. austriancharts.at. Pristupljeno 6. siječnja 2010.
  51. Madonna Singles Discography. Syndicat National de l'Édition Phonographique. Lescharts.com at Hung Medien. 1984–2009. Pristupljeno 2. lipnja 2009.
  52. Madonna Singles Discography. Media Control Charts. Musicline.de. 1984–2009. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. listopada 2012. Pristupljeno 26. svibnja 2009.
  53. Madonna Singles Discography. Federation of the Italian Music Industry. Italiancharts.com at Hung Medien. 1999–2009. Pristupljeno 2. prosinca 2009.
  54. Madonna Singles Discography. Swiss Music Charts. Hitparade.ch at Hung Medien. 1984–2009. Pristupljeno 2. lipnja 2009.
  55. Madonna Singles Discography. The Official Charts Company. Pristupljeno 25. svibnja 2009.
  56. Album u Hrvatskoj (strana lista)
  57. Album u Hrvatskoj (kombinirana lista)
  58. Talijansko izdanje. IBS. 7. kolovoza 2009. Pristupljeno 7. rujna 2009.
  59. Izdanje u Hrvatskoj. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2009. Pristupljeno 18. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  60. Njemačko izdanje. Icon mainpage. 18. rujna 2009. Pristupljeno 7. rujna 2009.
  61. "Celebration" Australsko izdanje. Sanity.com.au. 13. rujna 2009.
  62. Meksičko izdanje[neaktivna poveznica]
  63. Portugal- izdanje. FNAC.pt. Pristupljeno 4. rujna 2009.
  64. UK izdanje. HMV. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. travnja 2013. Pristupljeno 2. rujna 2009.
  65. Brazilsko izdanjeArhivirana inačica izvorne stranice od 10. siječnja 2010. (Wayback Machine), 3 September 2009
  66. Finsko izdanje, 8.09.2009
  67. Američko izdanje, 13 September 2009
  68. Brazilsko DVD izdanjeArhivirana inačica izvorne stranice od 10. siječnja 2010. (Wayback Machine), 3 September 2009
  69. Njemačko DVD izdanje. Icon mainpage. 25. rujna 2009. Pristupljeno 25. rujna 2009.
  70. Australsko DVD izdanje. Big Entertainment. Pristupljeno 4. rujna 2009. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  71. Portugalsko izdanje[neaktivna poveznica]
  72. SAD - DVD izdanje
  73. Meksičko izdanje[neaktivna poveznica]