Chevrolet Tacuma

Izvor: Wikipedija
Daewoo Tacuma
Model Rezzo za južnokorejsko tržiše
Proizvođač: GM Daewoo, Južna Koreja
Proizvodnja: 2000.2008.
Motori: Prva generacija:
Benzinski motori:
1.6L (78 kW / 105 KS)
1.6L (80 kW / 107 KS)
2.0L (90 kW / 121 KS)
Plinski motor:
2.0 L (98 kW / 131 KS)
Dužina: 4350 mm
Širina: 1760 mm
Visina: 1580 mm
Masa: 1272-1358 kg
Prethodnik: Daewoo Nubira
Nasljednik:
Slični modeli: Citroën Xsara Picasso
Fiat Multipla
Kia Carens
Opel Zafira

Chevrolet Tacuma ili Rezzo je jednovolumen proizveden od južnokorejskog automobilskog proizvođača GM Daewoo. Dizajniran je od strane talijanske dizajnerske tvrtke Pininfarina, te je temeljen na kompaktnom automobilu Daewoo Nubira J100. Ulaskom američkog proizvođača automobila Chevrolet u Daewoo, neki automobili zadržavaju izvorno Daewoo ime, dok neki, ovisno o tržištu mijenjaju ime u Chevrolet. Tako je automobil na tržištu Hrvatske predstavljen kao Chevrolet Tacuma. Daewoo Tacuma na tržištu Južne Afrike i Južne Amerike predstavljen je kao Chevrolet Viviant.

Chevrolet Rezzo za tržište Južne Koreje

Tehničke karakteristike[uredi | uredi kôd]

Tacuma dolazi s 1.6L i 2.0L benzinskim motorima te je dostupna s automatskim mjenjačem od 4 brzine te ručnim s 5 brzina. U Južnoj Koreji automobil, koji se tamo zove Rezzo, dolazi s 2.0L benzinskim te 2.0L plinskim motorom. Razlog tome su vrlo visoke cijene benzina u Južnoj Koreji, tako da je model s plinskim motorom više prodavaniji. Standardni Daewoo Tacuma ima pet sjedećih mjesta, dok je u Južnoj Koreji predstavljen model sa sedam mjesta. Maksimalni prtljažni kapacitet kod Tacume iznosi 1425 litara.

Daewoo Tacuma (Rezzo) u popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

U jednoj epizodi britanske autoemisije "Top Gear", voditelj Jeremy Clarkson komentirao je da je Daewoo Tacuma kontradiktoran sa svojim nadimkom "ekstra kul" (eng. Xtra Cool) te je jedini način voziti taj automobil - onaj s kutijom na glavi.

Izvori[uredi | uredi kôd]