Cink-klorid baterija

Izvor: Wikipedija

Cink-klorid baterije su primarne baterije.[1]

Tehnološki su napredniji oblik cink-ugljikovih baterija. Koristi čistije kemikalije. Ova vrsta primarnih baterija ima za pozitivnu elektrodu ugljeni štapić koji je po sastavu ugljika i mangan-dioksida, a negativna elektroda je posuda od cinka. Umjesto elektrolita koji je bio mješavina koja je sadržavala veliki udio amonijeva klorida,[2] koristilo se cinkov kloridova pasta. Kemijska reakcija u člancima bila je sljedeća:

MnO2(s) + H2O(l) + e- → MnO(OH)(s) + OH-(aq)

a ukupna reakcija:

Zn(s) + 2 MnO2(s) + ZnCl2(aq) + 2 H2O(l) → 2 MnO(OH)(s) + 2 Zn(OH)Cl(aq)

Životni vijek cink-klorid baterije je duži od cink-ugljikovog prethodnika, a proizvedena voltaža je postojanija. Cink-klorid bterije često se prodaje kao baterije za teške zadaće (heavy-duty ), da bi ih se razlikovalo od cink-ugljikovih koje se označava kao općenamjenske (general-purpose). Ovo je često zbunjivalo potrošače nakon što su uvedene alkalne baterije koje traju još duže nego cink-kloridne baterije.

Cink-kloridne baterije 50% su većeg kapaciteta od cink-ugljikovih baterija.[3] U usporedbi s alkalnim baterijama, manje su energijske gustoće i kraćeg roka trajanja od tih baterija iste voltaže.[2]

Primjenjuje ih se u uređajima koji se obično služe baterijama kao izvorima energije: daljinski upravljači, svjetiljke, igračke i satovi.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Cink-ugljik baterije AA, Sony
  2. a b NiMH akumulatoriArhivirana inačica izvorne stranice od 16. prosinca 2014. (Wayback Machine) Autori: Bojan Brezina, Željko Stanečić, FER, Zagreb, siječanj 2013.
  3. NiMH baterije. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 16. prosinca 2014.
  4. Baterije Zagreb

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]