Claire Trevor

Izvor: Wikipedija
Claire Trevor
Claire Trevor
Rodno ime Claire Wemlinger
Rođenje 8. ožujka 1910., New York City, New York, SAD
Smrt 8. travnja 2000., Newport Beach, Kalifornija, SAD
Godine rada 1933.1987.
Suprug Clark Andrews (1938.-1942.)
Cyclos William Dunsmoore (1943.-1947.)
Milton H. Bren (1948.-1979.†)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Claire Trevor (8. ožujka 1910.8. travnja 2000.), američka filmska, kazališna, radijska i televizijska glumica, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1948. godine). Trevor je imala nadimak "kraljica film noira" zbog brojnih uloga "fatalne žene" u krimićima i trilerima. Također je poznata po ulozi u filmu Poštanska kočija.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Trevor je rođena kao Claire Wemlinger u njujorškom Brooklynu. Bila je jedino dijete francuskog imigranta Noela Wemlingera i Irkinje Betty. Počela se rano zanimati za glumu, a nakon završetka srednje škole pohađala je glumu na Američkoj akademiji dramskih umjetnosti u New Yorku. Profesionalno se bavi glumom od 1930. godine, kada je počela nastupati u kazalištu i potpisala ugovor sa studijem Warner Bros.

Na filmu je debitirala 1933. godine i nastavila snimati nekoliko filmova godišnje tijekom 1930-ih. Glumila je većinom uloge sumnjivih, "fatalnih" žena. Već za ulogu u filmu Slijepa ulica iz 1937. godine, u kojem je glumila prostitutku i gdje joj je partner bio Humphrey Bogart, Trevor je nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu. Slijedila je jedna od najvećih uloga njene karijere, u filmu Poštanska kočija Johna Forda, gdje je nastupila uz nadolazeću hollywoodsku zvijezdu Johna Waynea, s kojim je kasnije snimila još tri filma.

U četrdesetim godinama je Trevor nastavila glumiti u "teškim" filmovima, a vrhunac je bio 1948. godine. Za ulogu barske pjevačice Gaye u filmu Otok Largo dobila je Oscara za najbolju sporednu glumicu. Treću nominaciju je zaradila 1954. za Zapisano na nebu, još jedan film s Johnom Wayneom.

Nastavila se pojavljivati na filmu, televiziji i u kazalištu sve do umirovljenja 1982. godine. Nakon njene smrti u travnju 2000. godine, umjetnička škola na University of California u Irvineu promijenila je, njoj u čast, ime u "The Claire Trevor School of the Arts", jer je dugo godina bila njen veliki donator i glasnogovornik.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]