Claude Mathieu de Gardane

Izvor: Wikipedija
C. M. de Gardane, P. A. Jaubert i J.-M. Jouannin na prijemu kod Fateha Ali-šaha na iranskom dvoru

Claude Mathieu de Gardane (Marseille, 11. srpnja 1766.Lincel, 30. siječnja 1818.), francuski diplomat i konjički general za vrijeme Francuske revolucije i Napoleonovih pohoda.

Istaknuo se kao satnik u bitkama protiv habsburške vojske u sjevernoj Italiji nakon čega ga je J. V. M. Moreau promaknuo u brigadnog generala. Nastavio je napredovati u karijeri i početkom 1800-ih godina postao je jednim od vodećih diplomata, a 1807. godine povjerena mu je misija sklapanja saveza s Iranom protiv Rusije. Posredništvom Gardanea i Jauberta, u travnju 1807. godine Napoleon i iranski veleposlanik M. M. R. Kazvini u palači Finckenstein (Istočna Pruska) sklopili su sporazum o savezništvu, no postao je ništavan svega dva mjeseca kasnije kada je Napoleon sklopio mirovni sporazum s ruskim carem Aleksandrom I. U prosincu iste godine Gardane je vodio misiju u Teheran u cilju postizanja novog saveza protiv Britanije odnosno zajedničke invazije na Indiju, no iranski dvor nije bio sklon takvim idejama. Međutim, Fateh Ali-šah pristao je izbaciti sve Britance iz zemlje i gospodarski pogodovati Francuzima. Nakon pada Napoleonovog režima Gardane se povukao iz političke službe i umro je u Lincelu 30. siječnja 1818. godine.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • (engl.) Amini, Iradj. 1999. X. The Gardane Mission. Napoleon and Persia: Franco-Persian relations under the First Empire. Mage Publishers. Washington, D.C.. str. str. 104.-116. ISBN 9780934211581. OCLC 42334808
  • (engl.) Calmard, Jean. 15. prosinca 2000. Gardane Mission. Encyclopædia Iranica. Columbia University. New York.